Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV, ROMÂNIA Marţi, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

28 Martie 2012
Vizualizari: 2197
Comentează add

Potrivit Reuters, o investigaţie a arătat că o subsidiară a News Corp. se ocupa cu piratarea televiziunilor cu plată concurente, provocând pierderi de milioane de dolari companiilor rivale.

News Corporation "îşi sabota concurenţii"

beatrice-braileanu

Magnatul Rupert Murdoch. Foto: Reuters.

Grupul News Corp, controlat de miliardarul Rupert Murdoch, ar fi avut un departament secret care se ocupa cu sabotarea concurenţilor, potrivit unei investigaţii.

Departamentul s-ar fi ocupat cu piratarea produselor rivale, potrivit Reuters care citează o anchetă a ziarului australian Financial Review.

Publicaţia a difuzat miercuri rezultatele unei investigaţii începută acum patru ani.

Potrivit documentelor obţinute în urma investigaţiei, News Corp ar fi înfiinţat la mijlocul anilor '90 divizia Operational Security.

Personalul unităţii ar fi fost "populat" de foşti ofiţeri din poliţie şi servicii de informaţii, care "spărgeau" codurile cartelelor smartcard ale serviciilor concurente de televiziune cu plată (pay-TV) pentru a vinde apoi la negru cartele pirat care ofereau acces gratuit la acele servicii.

Acţiunile acestora au provocat pierderi de milioane de dolari companiilor rivale, notează publicaţia australiană.

Departamentul funcţiona din sediul subsidiarei NDS a News Corp, iar scopul iniţial al operaţiunii era de a depista persoanele care piratează produsele News Corp.

Reprezentanţii News Corp neagă că grupul s-ar fi implicat în promovarea pirateriei serviciilor pay-TV.

NDS a fost preluată recent de Cisco Systems pentru 5 miliarde de dolari.

Financial Review susţine că departamentul a ajutat News Corp să cumpere la preţuri foarte mici competitori ca DirecTV SUA sau Telepiu Italia.

News Corp deţine 25% din acţiunile celui mai mare furnizor de servicii pay-TV din Australia, Foxtel, care vrea să preia rivalul Austar.

ITV Digital s-a închis, "parţial din cauza piratării"

BBC a prezentat luni un documentar potrivit căruia NDS ar fi angajat un "consultant" pentru a publica pe internet codurile de criptare ale serviciilor ITV Digital, unul dintre principalii concurenţi ai Sky TV, companie deţinută atunci de Rupert Murdoch.

Cea mai recentă plângere a fost făcută de către Lee Gibling, care a creat un site web la sfârşitul anilor '90 cunoscut sub numele de Thoic.

Lee Gibling a declarat pentru BBC că a fost plătit să publice informaţii furate pe site.

Contactul acestuia la NDS era Ray Adams, care era atunci şeful securităţii din Marea Britanie pentru firma care produce cartele smartcard pentru servicii tv plătite din întreaga lume ce aparţineau News Corp.

Cu toate acestea, compania a negat declaraţiile lui Lee Gibling şi a spus că Thoic a fost folosit doar pentru a aduna informaţii despre hackeri.

"Este pur si simplu neadevărat că NDS a folosit site-ul Thoic pentru a sabota interesele comerciale ale ITV Digital sau orice alt concurent", se arată în declaraţia NDS.

ITV Digital s-a închis în 2002, parţial din cauza piratării la scară largă a serviciilor companiei în urma publicării codurilor pe internet.

De câţiva ani, gigantul media condus de Rupert Murdoch este implicat în Marea Britanie într-un scandal privind interceptarea ilegală a telefoanelor unor vedete, politicieni şi chiar a membrilor familiei regale.

News Corporation a fost nevoită să închidă publicaţia News of the World, aflată la originea scandalului.


Etichete News CorpNDSpirateriesabotajconcurenţiRupert Murdoch

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live