Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

17 Decembrie 2020
Vizualizari: 206
Comentează add

Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare s-au complicat

amalia-bojescu

    Foto: gov.ro.

Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare s-au complicat, iar cele trei formațiuni par tot mai departe de obținerea unui acord.
 
Liderii PNL, USR PLUS și UDMR nu s-au mai întâlnit și nu au mai comunicat direct, ci doar prin intermediul unor declarații sau comunicate de presă. Iar Ludovic Orban a intrat din nou oficial în cursa pentru postul de premier, odată cu un mandat primit aseară de conducere națională a partidului. Varianta a fost însă deja respinsă de USR PLUS și criticată aspru, din afara negocierilor, și de PSD.
 
Situația este complicată și de UDMR, care ar dori președinția Senatului.
 
Amalia Bojescu a urmărit scena politică tensionată de ieri:
 
Reporter: PNL a validat două variante pe care le va înainta partenerilor de discuții: Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților sau Ludovic Orban premier și Florin Cîțu președinte al Senatului.
 
Președintele PNL, Ludovic Orban, consideră că ponderea de aproximativ 55% în viitoarea coaliție dă legitimitate partidului să desemneze candidați pentru funcția de prim-ministru și pentru șefia unei camere a Parlamentului.
 
Ludovic Orban: Fiecare partid are dreptul deplin de a-şi desemna candidații pentru pozițiile pe care urmează să le ocupe. Nici o formațiune politică nu poate să desemneze un candidat al altui partid pentru o poziție care aparține partidului respectiv.
 
Reporter: Alianța USR PLUS a anuntat într-un comunicat că nu este de acord să-l susțină pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, considerând că acesta nu poate să-și asume o guvernare cu mandat reformist, așa cum își dorește electoratul de centru dreapta.
 
În schimb, Alianța susține ambele variante de premier propuse la consultările de la Cotroceni. Dacian Cioloș din partea USR PLUS şi Florin Cîțu din partea PNL, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, apreciază că propunerile de premier făcute de PNL sunt bune, dar consideră că președinția Senatului și cea a Camerei Deputaților trebuie să revină formațiunilor care vor forma coaliția de guvernare alături de liberali.
 
De cealaltă parte, social-democrații susțin că partidele angajate în negocieri nu sunt interesate de o strategie pentru depășirea actualei pandemii și a crizei economice, ci de funcții.
 
Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD: Aceşti oameni sunt total iresponsabili. Iohannis și Orban se joacă de-a demisiile.
 
Reporter: Alianța pentru Unirea Românilor, prin vocea copreședintelui Claudiu Târziu, spune că era de așteptat un asemenea blocaj, iar formațiunea ar putea susține un ministru tehnocrat și un cabinet de profesioniști.
 
(PH)
 

Etichete negociericoalitie de guvernare(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live