Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Negocieri privind "acordul bilateral de liber schimb UE - SUA"

Europenii au acceptat să înceapă negocierile cu SUA în pofida scandalului privind spionajul pe care serviciile secrete americane l-ar practica asupra instituţiilor europene.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Iulie 2013, 09:13

La Washington s-au deschis, luni, negocierile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite, în vederea închieirii unui acord bilateral de liber schimb.

Aproximativ doi ani au durat pregătirile, înainte de lansarea negocierilor propriu-zise pentru Acordul privind Parteneriatul Comercial şi Investiţional Transatlantic.

Ceea ce se va discuta, concret, săptămâna aceasta, la Washington, este calendarul negocierilor.

Întâlnirile vor continua şi pe timpul verii, cu frecvenţa de o săptămână pe lună, urmând să se accelereze, la toamnă, după revenirea la o activitate normală.

Dacă totul va decurge conform programului, cel mai mare acord de liber-schimb din lume ar urma să fie semnat, în cel mai optimist caz, în noiembrie 2014, însă sunt voci care spun că discuţiile s-ar putea prelungi până în 2015.

Audio: Negocieri pentru Acordul privind Parteneriatul Comercial şi Investiţional Transatlantic.

Deja, în acest moment, cele două părţi sunt, fiecare, cel mai important partener comercial al celeilalte, cu schimburi transatlantice zilnice de peste 2 miliarde de euro şi investiţii reciproce totale de aproximativ 3 trilioane de euro.

Tarifele la comerciale sunt deja reduse, însă un acord de liber schimb europeano-american ar implica o reducere semnificativă a barierelor vamale, respectiv a taxelor de intrare/ieşire a bunurilor şi serviciilor, dar şi o înlesnire a procesului de certificare a intrării mărfurilor de o parte şi de alta a Atlanticului.

Europenii au acceptat, săptămâna trecută, să înceapă, totuşi negocierile cu Statele Unite, în pofida scandalului privind spionajul pe care serviciile secrete americane l-ar practica asupra instituţiilor europene.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: "Negocierile privind acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite vor începe după cum este prevăzut. Acest acord are un enorm potenţial comercial pentru noi şi vom acorda o mare importanţă acestor negocieri. Noi credem în relaţia transatlantică, însă, în paralel, vom crea grupuri de lucru care să analizeze impactul practicilor americane de spionaj asupra instituţiilor europene.”

Amintim că publicaţiile germană, Der Spiegel, şi britanică, The Guardian, au relatat, în urmă cu o săptămână - citând documente furnizate de fostul consultant al CIA, Edward Snowden - că serviciile secrete americane au interceptat convorbirile telefonice ale oficialilor europeni, au accesat calculatoarele instituţiilor europene şi au plasat instalaţii de ascultare în cablurile de comunicaţii ale reprezentanţelor Uniunii Europene la New York şi Washington, precum şi în unele ambasade europene din Statele Unite.