Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

20 Iunie 2017
Vizualizari: 1607
Comentează add

UDMR a obţinut luni, 19 iunie, un raport favorabil în comisiile de specialitate din Senat asupra proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua maghiarior din România.

Negocieri pentru scăderea la 10% a pragului pentru folosirea limbii materne

-

   Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Foto: facebook.com/kelemenhunor.rmdsz.

Marţi, 20 iunie, urmează să fie reluate negocierile cu UDMR pentru coborârea de la 20 la 10 procente a pragului impus pentru folosirea limbii materne în administraţia locală, în contextul în care trei acte normative foarte importante pentru maghiari au intrat luni, 19 iunie, pe ordinea de zi a comisiilor parlamentare.  

UDMR a obţinut un raport favorabil în comisiile de specialitate din Senat asupra proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua maghiarior din România. Şi, coincidenţă sau nu, tot luni pe agenda comisiilor din Camera Deputaţilor a ajuns un alt proiect iniţiat de UDMR.

Acesta prevede scăderea pragului de la 20% la 10% a numărului persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale necesar pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne în administraţie. Negocierile ar urma să fie reluate marţi după ce s-au încheiat fără niciun rezultat.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a explicat jurnaliştilor că discuţiile nu ar avea nicio legătură cu votul asupra moţiunii de cenzură, pentru că legile UDMR ar fi fost în procedură parlamentară de mai mult timp.  

"Aceste legi nu au fost făcute azi-noapte sau azi-dimineaţă. Despre aceste legi cu UDMR-ul şi cu ALDE s-a discutat de la începutul sesiunii parlamentare şi le-a venit rândul", susţine preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Argumentele nu au convins, însă, opoziţia, iar PNL a criticat convocarea în regim de urgenţă a celor trei comisii care ar fi trebuit să discute proiectul UDMR.  

"România are cele mai înalte stardarde din Europa privind respectul minorităţilor naţionale, iar ceea ce face PSD nu este ridicarea acestor standarde, ci este, pur şi simplu, un troc", a declarat deputatul PNL, Cătălin Predoiu.

Comisiile din Camera Deputaţilor ar urma să se întrunească marţi, 20 iunie, pentru dezbaterea proiectului iniţiat de maghiari.


Etichete Cătălin PredoiuLiviu DragneaUDMRmoţiunenegocieri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live