Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA (R) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriela Tătărău

21 Septembrie 2014
Vizualizari: 1367
Comentează add

România are nevoie urgent de o legislaţie care să asigure echilibrul între nevoia de a proteja drepturile omului şi responsabilitatea de a apăra securitatea naţională, susţine SRI.

Neaplicarea legii Big Brother "afectează securitatea naţională"

gabriela-tatarau

Foto: Arhivă

România are nevoie urgent de o legislaţie care să asigure echilibrul între nevoia de a proteja drepturile omului şi responsabilitatea de a apăra securitatea naţională, susţine Servicul Român de Informaţii.

Într-un comunicat primit la redacţie, SRI susţine că declararea drept neconstituţionale a reglementărilor privind reţinerea datelor utilizatorilor de cartele preplătite a creat un vid legislativ, de care profită grupările infracţionale.

Servicul Român de Informaţii consideră că deciziile Curţii Constituţionale prin care cele două legi în materia comunicaţiilor electronice, cunoscute ca "legile Big Brother", au fost declarate neconstituţionale au consecinţe grave asupra securităţii naţionale.

SRI aminteşte faptul că, în mod curent, grupări de crimă organizată, spionaj cibernetic şi terorism utilizează anonimatul în comunicaţii, permis acum de legea română, pentru acţiuni care afecteaază grav secutitatea atât pe teritoriul ţării noastre, cât şi în spaţioul euro-atlantic.

În acelaşi comunicat se mai precizează că invalidarea respectivelor instrumente legislative nu poate fi compensată prin niciun alt mijloc sau modalitate alternativă.

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, Curtea Cosntituţională a susţinut, într-un comunicat, că autorităţile statului au în continuare la dispoziţie metode speciale de supraveghere sau de cercetare prevăzute în legislaţia penală sau în legile privind securitatea naţională, în vederea contracarării fenomenului infracţional sau a terorismului.

Judecătorii constituţionali au explicat în motivarea deciziilor lor că, atât obligativitatea furnizorilor de telefonie şi internet de a reţine anumite date ale abonaţilor, cât şi identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite prejudiciau manifestarea liberă a dreptului la comunicare sau la exprimare. 


Etichete legea Big BrotherSRIsecuritatea naţionalăRomâniaCurtea Constituţionalpcartele preplătiteatac ciberneticspionaj

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live