Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

12 Februarie 2016
Vizualizari: 1132
Comentează add

Miniştrii apărării ai NATO au decis creşterea capabilităţilor de luptă împotriva ISIS şi folosirea forţelor din Marea Egee pentru contracararea reţelelor de traficanţi.

NATO va folosi avioane AWACS împotriva ISIS

cerasela-radulescu-bruxelles

Aeronavă AWACS a NATO. Foto: e3a.nato.int.

Miniştrii apărării ai NATO au decis creşterea capabilităţilor de luptă împotriva ISIS şi folosirea forţelor din Marea Egee pentru contracararea reţelelor de traficanţi.

Două decizii importante au fost luate astăzi, la cartierul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles, de către miniştrii apărării.

Prima se referă la aprobarea solicitării SUA ca NATO să se implice cu avioane de supraveghere AWACS în combaterea grupării teroriste Statul Islamic.

Experţi militari lucrează acum la detalii, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Decizia va creşte capacitatea coaliţiei internaţionale de a distruge organizaţia teroristă Statul Islamic, care este inamicul nostru comun. A consolida activităţile de culegere de informaţii şi de supraveghere este componenta cheie a răspunsului NATO la ameninţările din sud şi din est", a spus Jens Stoltenberg.

De altfel, la finalul reuniunii NATO de două zile de la Bruxelles a avut loc şi o întâlnire a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic, la care participă şi România.

49 de state au fost invitate la discuţii, inclusiv toate ţările membre ale NATO.

Ministrul român al apărării, Mihnea Motoc, a precizat că decizia statelor NATO de a ajuta coaliţia internaţională survine în cadrul unei reorientări strategice şi este axată pe activitatea acestei organizaţii în interiorul graniţelor irakiene.

"Am răspuns, ca naţiune participantă de ceva timp la coaliţia anti-ISIL prin definirea unei contribuţii axate pe consiliere şi îndrumare în domeniul forţelor speciale. Este vorba de o contribuţie la care ne-am gândit, de 50 de oameni care să îndeplinească misiuni de consiliere şi de training pentru dezvoltarea acestui tip de capacităţi în rândul forţelor armatei irakiene", a spus Mihnea Motoc.

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, cel care a condus reuniunea coaliţiei internaţionale de la Bruxelles, a făcut apel la statele din aceasta să-şi intensifice eforturile pentru a distruge gruparea extremistă din Siria şi Irak.

Secretarul american al apărării a declarat că organizaţia teroristă Statul Islamic trebuie învinsă cu orice preţ, indiferent ce se întâmplă în războiul civil din Siria şi a cerut statelor să se implice mai mult.

A fost prezentă şi o delegaţie a Arabiei Saudite, condusă de ministrul apărării, care a anunţat că îşi va mări contribuţia militară în cadrul acestei coaliţii, în special prin lovituri aeriene asupra organizaţiei jihadiste Statul Islamic.

Planul SUA este, de asemenea, de a combate răspândirea grupării în afara regiunii, în special în Libia, precum şi a ameninţării teroriste globale reprezentată de această organizaţie.

Cea de-a doua decizie importantă luată astăzi de miniştrii apărării ai NATO a fost aceea ca Alianţa să ajute la operaţiunile de combatere a traficanţilor de imigranţi din Marea Egee şi la salvarea refugiaţilor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că o grupare navală aliată, sub comandament german, se va îndrepta fără întârziere în Marea Egee, pentru a ajuta în lupta împotriva traficului de fiinţe umane.

Potrivit lui Stoltenberg, comandantul forţelor aliate în Europa, Philip Breedlove, ar putea ordona în orice moment unei grupări navale permanente să înceapă activităţile de supraveghere în Marea Egee.

Breedlove a anunţat, de altfel, în această seară că Alianţa va veni cu ultimele ajustări asupra acestei decizii, iar aliaţii sunt pregătiţi.

Ministrul român al apărării, Mihnea Motoc, a explicat că decizia a fost luată în urma unei solicitări venite din partea Germaniei, Turciei şi Greciei.

"Este vorba de optimizarea posibilităţilor de contracarare a reţelelor traficanţilor de persoane şi a migraţiei ilegale la Marea Egee, bazată pe capabilităţi maritime NATO deja existente şi aflate în aria respectivă. Ce s-a decis astăzi? Acordul a fost în sensul de a însărcina autorităţile militare să vadă exact /.../ îndeplinirea misiunii cu acest obiectiv, cu o importantă componentă de cooperare cu UE, cu eforturile pe care le poate desfăşura UE, cu accent special pe contribuţia FRONTEX", a precizat Mihnea Motoc. 


Etichete AWACSBruxellesNATOcreşterea capacităţilor de luptă împotriva ISISfolosirea forţelor navale din Marea Egee împotriva traficanţilor de migranţiMApN Mihnea Motocşeful Pentagonului Ashton Cartersecretarul general al NATOJens Stoltenberg

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live