Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

8 Aprilie 2014
Vizualizari: 1134
Comentează add

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, în cadrul unui simpozion, că NATO "are obligaţia" să elaboreze o strategie concretă referitoare la Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

NATO trebuie să facă "paşi concreţi" referitor la R. Moldova

catalin-purcaru

Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea (stânga), premierul Victor Ponta şi ministrul apărării Mircea Duşa. Foto: gov.ro  

Actualul context internaţional impune luarea unor decizii care vizează atât extinderea unui parteneriat economic între UE şi Statele Unite ale Americii în cadrul NATO cât şi extinderea securităţii asupra unor state care şi-au exprimat opţiunile pro-europene, spune premierul Victor Ponta.

Şeful executivului a făcut aceste declaraţii la simpozionul cu tema "Extinderea NATO în 2014, un deceniu de contribuţie robust, responsabilitate şi angajamentul pentru o nouă Alianţă".

40 de mii de militari români au participat până acum în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan, Balcanii de Vest şi Nordul Africii.

Parteneriatele strategice, modernizarea, restruicturarea şi crearea capabilităţilor Armatei României la standardele Alianţei Nord Atlantice marchează un deceniu de când România şi NATO merg pe acelaşi drum.

Faptul că ţara noastră este o componentă importantă a structurii NATO este demonstrat şi de exerciţiul comun cu partenerii americani, programat să se desfăşoare în această săptămână.

"Vom avea exerciţii comune, exerciţii care nu au nici o legătură cu situaţia din Ucraina, pentru că ele au fost planificate de anul trecut, pe aviaţie de vânătoare şi supraveghere aeriană şi avioanele F 16 vor fi din această săptămână prezente la aceste exerciţii" a declarat ministrul apărării Mircea Duşa.

România, "furnizor de securitate"

În cei 10 ani de când face parte din NATO, România a reuşit să devină un furnizor permanent de securitate în cadrul Alianţei, afirma vicepremierul Gabriel Oprea.

El preciza că anul trecut România era pe primul loc din perspectiva contribuţiei aduse activităţilor diviziei de infiormaţii a NATO.

10 ani de la aderarea României coincid cu cea mai mare criză de securitate din regiune, sublinia premierul Victor Ponta.

El preciza că NATO trebuie să-şi adapteze inclusiv strategiile la provocările actuale sau viitoare.

Două direcţii sunt importante în luarea deciziilor, spunea primul ministru: un spaţiu economic comun al NATO, dar şi o extindere a securităţii militare către ţările care şi-au manifestat dorinta de a intra în UE.

"Mai direct, eu cred că NATO are obligaţia şi noi, ca ţară membră NATO, ca la summitul din septembrie să discutăm în mod concret şi real despre ce strategie are NATO legată de Moldova, de Georgia, de Ucraina. Altfel, doar promisiuni şi doar îndemnuri pentru aceste ţări nu vor fi suficiente" a afirmat prim-ministrul Victor Ponta.

România susţine politica "uşilor deschise"

România este implicată activ la nivel conceptual şi strategic pentru dezvoltarea relaţiilor de parteneriat, preciza la rândul său ministrul de externe Titus Corlăţean.

"În calitate de fost beneficiar al politicii "uşilor deschise", dar şi de stat aflat la frontierele Alianţei, vom continua să susţinem cu foarte mare fermitate faptul că această politică, acest principiu trebuie să rămână un instrument credibil, care să încurajeze eforturile de modernizare şi democratizare şi să recompenseze progresele opţinute de statele aspirante, dar şi să ofere garanţia stabilităţii şi securităţii" a preciazt şeful diplomaţiei române.

Statutul de membru NATO cu drepturi depline, dar şi cel de stat al UE oferă oportunităţi atât pentru consolidarea cadrului de securitate cât şi pentru modernizarea ţării, a afirmat fostul preşedinte al României, Ion Iliescu.

"Decizia pe care am luat-o în urmă cu mai bine de două decenii privind integrarea României euroatlantic s-a dovedit corectă şi conformă cu interesul nostru naţional, iar ţara noastră a dovedit că poate fi un aliat respectat, furnizor, nu doar consumator de securitate" a spus Ion Iliescu.

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu aprecia, la rândul său, că profilul NATO trebuie adaptat unui societăţi aflate în continuă schimbare.

Destinaţia, mai importantă decât drumul

"Construirea unor capacităţi de apărare este importantă, chiar dacă uneori dezvoltarea /.../ militare pare excesivă. La această nouă răscruce de drumuri în lumea globalizată mai important este nu atât alegerea unui drum sau altul, cât capacitatea de a anticipa unde duc acele drumuri sau alte drumuri noi care se pot deschide într-un secol de transformări neaşteptate în care jocul riscurilor şi actorii se schimbă cu rapiditate" a spus Emil Constantinescu.

10 ani de la aderarea României la Alianţa Nord Atlantică au adus multe reuşite ţării noastre, dar au însemnat şi pierderi.

26 de militari români au fost ucişi în teatrele de operaţii, iar alţi 145 au fost răniţi. 


Etichete NATOUEVictor PontaMircea DuşaGabriel OpreaTitus CorlăţeanmilitariexerciţiisecuritateArmata RomânieiRepublica MoldovaUcrainaGeorgia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live