Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Bone

7 Martie 2010
Vizualizari: 1433
Comentează add

Misiunea NATO din Kosovo anunţă că a luat această decizie după ce membri ai Forţelor de Securitate kosovare au aparut în public purtând arme.

NATO suspendă cooperarea cu Forţele de Securitate din Kosovo

dragos-bone

Soldaţi KFOR.

Misiunea NATO din Kosovo (KFOR) a decis să suspende temporar cooperarea cu Forţele de Securitate din Kosovo, dupa ce membri ai acestora au aparut in public purtând arme. Incidentul a avut loc vineri, la ceremonia de comemorare a unor foşti luptători kosovari de gherilă.

 

Reprezentanţi ai KFOR spun că Forţa de securitate din Kosovo are rol de protecţie civilă şi de intervenţie în situaţii de urgenţă, iar NATO avea autoritate executivă asupra acesteia.

 

''Comandantul KFOR a luat decizia de a suspenda temporar sprijinul şi pregătirea FSK'', a declarat colonelul Hans Peter Buch, purtător de cuvânt al KFOR, fără să precizeze durata acestei sancţiuni.

 

''Decizia comandantului KFOR, generalul Markus Bentler, este legată de faptul că noi avem un acord cu instituţiile Kosovo potrivit căruia FSK nu trebuie să poarte nici o armă'', a explicat purtătorul de cuvânt.

 

Vineri, unităţi ale FSK au fost văzute înarmate în centrul Priştinei, în cursul unei ceremonii în onoarea unei familii de combatanţi separatişti ai Armatei de Eliberare din Kosovo care s-au luptat cu sârbii în timpul conflictului din 1998-1999.

 

NATO dispune de autoritate executivă asupra acestei forţe kosovare până la deplina ei capacitate operaţională, respectiv între doi şi patru ani, când va avea 2.500 de membri şi 800 de rezervişti.

 

Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, fapt contestat de Serbia, care a adus disputa în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie.


Etichete KosovoKFORNATOHans Peter Buch

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live