Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nămeţii izolează zeci de mii de oameni

Case din sute de sate îngropate în zăpadă, gravide duse cu elicopterul la maternitate, alimente aduse cu armata, morţi care nu pot fi înmormântaţi, oameni ce aşteaptă salvarea de la presă, reprezintă tabloul Bărăganului.

Nămeţii izolează zeci de mii de oameni
Aprovizionare cu elicopterele armatei în Insula Mare a Brăilei. Foto: MApN.

Articol de Sorin Solomon, 10 Februarie 2012, 13:31

Un preot din Glodeanu Siliştea, judeţul Buzău, care a murit la începutul săptămânii trecute nu poate fi înmormântat până când nu i se face necropsia pentru stabilirea cauzei decesului.

Maşina de la Medicină Legală însă nu a ajuns în zonă şi niciun alt utilaj nu a putut pătrunde pentru a transporta cadavrul până la Buzău.

În aceste condiţii, oamenii nu-l pot înmormîna pe bărbat, aceasta fiind doar una dintre situaţiile de criză cu care se confruntă buzoienii din localităţile izolate de nămeţi.

În judeţul Buzău rămân izolate pentru a şaptea zi consecutiv 20 de comune cu satele aferente, însumând aproape 25.000 de oameni, şi tot atâtea drumuri judeţene care fac legatura între sudul, estul şi nordul teritoriului, transmite corespondentul România Actualităţi, Cristina Moise.

În zece dintre aceste zone nameţii ating şi patru metri, ca atare misiunea specialiştilor în situaţii de urgenţă în salvarea oamenilor cu probleme medicale sau în alimentarea zonei cu pâine, apa şi conserve este foarte dificilă.

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI a decolat din Bucureşti pentru a prelua 11 persoane cu urgenţe medicale din şase comune situate în câmpia Bărăganului.

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI a transportat, în noaptea de joi spre vineri, două persoane (o femeie gravidă şi un bărbat cu mai multe fracturi) din localitatea Cochirleanca, la unităţi medicale din municipiul Buzău.

Misiunea a fost deosebit de complexă, pentru preluarea celor două persoane piloţii M.A.I. fiind nevoiţi să aterizeze, pe timp de noapte, în teren necunoscut şi nemarcat, bazându-se numai pe echipamentele de vedere pe timp de noapte.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Consiliul Judeţean Vrancea, sunt peste 40.000 de oameni izolaţi deja de şapte zile în 69 de sate din mai multe comune.

Cinci comune din judeţul Vrancea sunt nealimentate cu energie elctrică, iar din cauza drumurilor înzăpezite echipele de la Electrica nu pot remedia avariile.

Sătenii izolaţi apelează la presă

Vineri, pompierii buzoieni merg în sate îndepartate de oraş, Scutelnici şi Glodeanu Siliştea, pentru a le duce oamenilor alimente.

Pentru a şaptea zi consecutiv, 27 de comune răspândite pe întreg judeţul sunt lipsite de energie electrică, unele şi de apă potabilă şi de comunicare telefonică.

Apelurile de disperare vin din toate zonele judeţului Buzău, iar sătenii apelează mai ales la presă.

Mariana Popescu din satul Golu Grabicina a sunat corespondentul Radio România Actualităţi în numele a peste 100 de familii din satul său şi din satele Beciu şi Balta Tocila.

Oamenii sunt izolaţi şi nu vor decât pâine şi medicamente şi dacă s-ar putea mălai.

Informaţia a fost transmisă această situaţie atât subprefectului Valeriu Ungureanu, cât şi reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău.

Potrivit Infotrafic Buzău sunt închise şi acum din cauza nămeţilor DN 2C Costeşti-Slobozia şi 22 Rm Sărat - Brăila, iar pe DN 10 Buzău-Braşov există doua restricţii de tonaj la 7,5 tone la km 84 şi 93 din cauza prabuşirii carosabilului.

Bacul pluteşte pe o calotă de gheaţă

După mai bine de opt zile, vineri, bacul spre Insula Mare a Brăilei a făcut trei curse cu maşini şi fermieri cu utilaje pentru a degaja drumurile judetene spre localităţile izolate, transmite corespondentul România Actualităţi, Gina Bahor .

Cinci comune din Brăila, respectiv Frecăţei şi Marasu din Insula Mare a Brăilei, şi Vişani, Jirlau şi Galbenu din vestul judeţului, au fost declarate zone izolate, motiv pentru care s-au deblocat din rezervele statului alimente şi apă.

Tot astăzi s-au strâns la ISU alimente şi apă iar camioanele sunt pregatite să treacă Dunărea.

În localităţile din insula azi noapte s-au deplasat de la Bucureşti elicoptere ale MApN cu 2 tone de mâncare în Marasu şi 2 tone de în Frecăţei.

Elicoptere ale armatei aduc vineri mâncare şi apa în Vişani, Jirlău şi Galbenu.

În judeţul Brăila sunt închise trei drumuri nationale DN2B Vizireni – Brăila – Galaţi, DN22 Brăila – Grădiştea şi DN23 Brăila – Olăneasca.

Se lucrează pentru deblocare şi îndepărtare sulurilor de zapadă 16 drumuri judeţene.

De la Marasu se vor aduce cu bacul şi două gravide aproape de termen şi un bolnav de cancer in fază terminală.

Bacul circulă înca greu, practic pluteşte pe o calotă de gheaţa.

Maşinile cu pasageri încă nu sunt lăsate să treacă pe partea cealaltă cu bacul , pentru că drumurile sunt înfundate cu zăpadă de un metru.

Pentru a nu fi probleme, prefectul judeţului, Dumitru Popa, a solicitat intervenţia echipajelor de poliţie pentru a se evita scandalul şi alte violenţe.

750 de călători au mers stat blocaţi în tren 50 de ore

După mai bine de 50 de ore de blocaj în câmp şi în final în gara Făurei, 750 de călători din trei garnituri de tren, au ajuns în gară la Brăila şi de aici mai departe la Galaţi, transmite corespondentul România Actualităţi, Gina Bahor.

Un alt tren plecat din Bucureşti luni, a ajuns abia azi la Brăila şi pleacă mai departe la Constanţa.

Călătorii spun revoltaţi că acest tren este unul al fantomei din cauza că nimeni nu a vrut să ştie de ei şi dau vina pe regionala CFR pentru că au fost încurajaţi să-şi cumpere bilete şi că drumul este sigur.

Un om a leşinat şi a fost luat de ambulanţă la insistenţele ziariştilor.

Mobilizare exemplară a autoritătilor brăilene care marţi la miezul nopţii au demarat plecarea unui convoi cu mâncare consistenţă spre cei 750 sinistraţii din tren despre care se ştia ca sunt blocaţi la Surdila Greci.

Puţin mai târziu în aceeaşi noapte trenul a reuşit să treacă de nameţii de pe calea ferată până la Faurei.

Aici o parte dintre ei au fost cazaţi la spital şi în sala de aşteptare a gării, încălzită.

În trenul cu 9 vagoane din care doar 5 încălzite au mai rămas cetăţeni care nu au vrut să lase bagajele nesupravegheate.

Din păcate convoiul cu alimente plecat joi noapte la Făurei a ajuns după opt ore la călători infometaţi şi amăgiţi între timp cu napolitane cumpărate de autorităţile locale din chioşcuri.

Un drum care de obicei se face într-o oră.

Tot dimineaţă medicii de pe două ambulanţe au verificat starea de sănătate a oamenilor şi nu au fost situaţii grave, gravide şi nici copii mici.

Medicii au împărţit medicamente uşoare de răceală celor care au solicitat.

Pentru cei 14 fotbalişti de la Oţelul Galaţi salvarea a venit de la un elicopter, care a efectuat două curse.

Elicopterul a aterizat pe o platforma de beton din spatele Gării Făurei.

2000 de persoane izolate în Călăraşi

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Daniela Mihalache, aproape 2000 de locuitori din judetul Călăraşi sunt în continuare izolaţi, dar autorităţile dau asigurări că se lucrează pentru deszăpezirea căilor de acces.

În localitatea Socoalele utilajele de deszăpezire vor ajunge la ora 18,00, la Înfrăţirea, la ora 15,00, la Siliştea – la ora 16,00, la Coţofanca la ora 19,00, Progresu – ora 15,00, iar în localitatea Solacolu se va interveni sâmbătă pentru deszăpezirea drumului de acces.

În localităţile în care drumurile nu vor fi vineri seară deszăpezite, două elicoptere ale ISU vor duce alimente şi apă.

În această perioadă, autorităţile au dus locuitorilor, pe câmp, cu ajutorul tractoarelor, pâine şi apă.

În toate localităţile izolate, ISU a intervenit terestru pentru situaţiile de urgenţă.

Numai în ultimele 24 de ore, pompierii, împreună cu personalul ambulanţei judeţene, au intervenit pentru acordarea primului ajutor în 111 cazuri, 106 persoane fiind transportate la spital.

În ceea ce priveşte traficul, Autostrada Soarelui, un singur drum naţional şi mai multe drumuri judeţene sunt închise circulaţiei rutiere.

Drumarii lucrează pentru a deschide traficul şi pe DN 3 pe tronsonul Lehliu Gară – Călăraşi, unde se acţionează în zona localităţii Plevna.

Spre Capitală se poate circlua pe ruta Călăraşi-Drajna-Lehliu Gară-Bucureşti, iar spre Constanţa se poate ajunge pe DN 3A Bucureşti-Lehliu Gară-Drajna-Feteşti.

În ceea ce priveşte traficul pe drumurile judeţene, acesta este încă blocat pe şapte drumuri judeţene.

În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, la nivelul judeţului, se înregistrează 16 localităţi afectate, parţial sau total, fiind afectate 49 reţele electrice, 9 linii de medie tensiune, 12 linii de medie tensiune şi 40 de posturi de transformare.

Traficul feroviar este perturbat pe 2 linii de cale ferată şi pe o magistrală.

Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi
România 20 Aprilie 2024, 12:03

Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi

La faţa locului intervin pompierii militari, cu autospeciale de stingere.

Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi
Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii
România 20 Aprilie 2024, 10:55

Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii

Manifestarea are loc în Parcul Tineretului.

Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii
Circulaţie închisă pe bulevardul Unirii din București
România 20 Aprilie 2024, 09:11

Circulaţie închisă pe bulevardul Unirii din București

Traficul rutier este oprit pentru desfășurarea unei curse.

Circulaţie închisă pe bulevardul Unirii din București
Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş
România 19 Aprilie 2024, 23:38

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş

La altitudini mai mici, pericolul este redus, de gradul întâi.

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş
Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
România 19 Aprilie 2024, 23:25

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele

După greva japoneză de zilele acestea, săptămâna viitoare, oamenii vor picheta sediile Registrului Comerţului din ţară.

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
România 19 Aprilie 2024, 22:06

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai

22 dintre românii surprinşi de inundaţiile din Dubai au fost preluaţi de reprezentanţii Consulatului General al României.

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
România 19 Aprilie 2024, 20:34

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate

Liderii PSD și PNL au declarat că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spațiul public privind...

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
România 19 Aprilie 2024, 19:15

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot

Într-o conferinţă susţinută acum două zile la Constanţa, preotul, cunoscut pentru actele de caritate, spunea că şi fetele ar...

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot