Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

31 Ianuarie 2018
Vizualizari: 862
Comentează add

Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci a declarat că a făcut aceste comentarii ca o persoană din afara sistemului căruia îi pasă de siguranţa copiilor.

Nadia Comăneci cere "schimbări drastice" la Federaţia de gimnastică din SUA

sergiu-stet

  Nadia Comâneci. Foto: Arhivă.

Fosta gimnastă, Nadia Comăneci, a cerut "schimbări drastice" în cadrul Federaţiei de gimnastică a SUA (USA Gymnastics), organism zguduit de scandalul în care a fost implicat doctorul condamnat pentru abuzurile sexuale comise împotriva tinerelor atlete. Campionii olimpici precum Simone Biles şi Aly Raisman au acuzat Federaţia de gimnastică şi Comitetul Olimpic al SUA (USOC) că au eşuat timp de mai mulţi ani să ia măsuri în privinţa plângerilor şi nu au protejat atleţii.

Consiliul de conducere a echipei de gimnastică a SUA a demisionat săptămâna trecută, sub presiunea venită din partea USOC. Între timp se desfăşoară anchete în ambele instituţii. "Sunt necesare schimbări drastice la Federaţia de gimnastică a SUA şi este nevoie de implementarea unor reguli pentru siguranţa tuturor atleţilor", a declarat Nadia Comăneci, în vârstă de 56 de ani, fără însă a indica tipurile de modificări pe care le consideră că ar trebui introduse.

Nadia Comăneci a declarat că a făcut aceste comentarii ca o persoană din afara sistemului căruia îi pasă de siguranţa copiilor. "Pot spune doar că, în mod clar, este nevoie de o schimbare, una care prioritizează siguranţa copiilor", a precizat fosta campioană olimpică. Doctorul Larry Nassar, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat săptămâna trecută de o instanţă din Michigan la o pedeapsă cu închisoarea de până la 175 de ani pentru abuzarea sexuală a gimnastelor.

Agenţia Reuters aminteşte că în cursul acestei săptămâni, fostul doctor al lotului olimpic urmează să primească sentinţa într-un alt proces, fiind judecat pentru acuzaţii similare de un alt tribunal din Michigan. "Îmi pare rău pentru tinerele domnişoare care au fost abuzate şi le admir pentru curajul de a vorbi despre asta", a declarat Nadia Comăneci, care a făcut istorie devenind prima gimnastă care a obţinut un zece la olimpiadă în cadrul Jocurilor Olimpice din 1976 de la Montreal.

Nadia Comăneci a fugit în SUA în 1989 cu puţin înainte ca Revoluţia română să îl înlăture pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu şi conduce în prezent o academie de gimnastică în Oklahoma, alături de soţul său, Bart Coner, un gimnast american medaliat cu aur olimpic.

În 1990, Comăneci a declarat reporterilor că românul care a ajutat-o să fugă din ţară a ţinut-o captivă timp de trei luni şi i-a furat banii. A refuzat să discute despre abuzurile din trecutul său.


Etichete USA GymnasticsSimone BilesAly RaismanBart Conercopiiabuzsportantrenorimediccondamnarejustiţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live