Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

8 Martie 2015
Vizualizari: 3177
Comentează add

De doi ani, la Petrila funcționează singurul Muzeu al mamei din România, pe care artistul Ion Barbu l-a realizat în casa mamei sale.

Muzeul Mamei, deschis la Petrila

ilie-pintea

Foto: Ilie Pintea

De doi ani, la Petrila funcționează singurul  Muzeu al mamei din România, pe care artistul Ion Barbu l-a realizat în casa mamei sale, pe care a transformat-o într-un omagiu adus tuturor mamelor.

Pereții casei sunt acoperiți cu versuri ale poeților români, care ar putea alcătui o adevărată antologie a poeziei dedicate mamei, iar în bucătăria casei fiecare obiect a fost transformat într-o veritabilă operă de artă.

Toată casa poartă amprenta inconfundabilă a artistului Ion Barbu, care a făcut dintr-un colț un memorial dedicat ultimilor ani din viața mamei lui și care a pus în valoare fiecare dintre lucrurile de aici, de la borcanele pentru murături, în care sunt expuse păpușile surorii sale, până la vechile scrisori primite în tinerețe de mama sa.

Muzeul mamei este un spațiu viu, în care au intrat nume mari ale culturii, cum ar fi poeta Nora Iuga sau pictorița Delia Wilhelm, iar astăzi ineditul muzeu găzduiește un concert de jazz care celebrează ziua de 8 martie.

Un muzeu al maternității mai există doar la New York, și pornește de la cu totul al concept, așa că Petrila se poate lăuda cu un spațiu atipic, ce contrastează cu imaginea de loc în care predomină problemele sociale.


Etichete Ziua FemeiiMuzeul MameiPetrilaomagiuIon BarbuNora IugaDelia Wilhelm

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live