Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ECONATURA (PLANETA ALBASTRA) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

16 Mai 2015
Vizualizari: 2418
Comentează add

Sâmbătă vor fi organizate sute de evenimente în muzee, în galerii de artă şi în alte spaţii alternative.

Muzeele îşi deschid, diseară, porţile gratuit în toată ţara

radiojurnal

Foto: Arhivă.

La ediţia din acest an, angajaţii muzeelor vor trage un semnal de alarmă asupra situaţiei generate de retrocedarea în instanţe a zeci de sedii şi a unui număr mare de piese de colecţie.

Fiecare muzeu va acoperi cu o pânză neagră o piesă importantă din colecţia proprie, pentru ca vizitatorii să realizeze că aceasta ar putea să dispară oricând.

În Capitală, Muzeul Băncii Naţionale a României se alătură, în premieră, evenimentului, printr-o acţiune inedită, câteva tipuri de lingouri de aur vor fi expuse diseară în holul instituţiei.

Cristian Scăiceanu, de la Muzeul BNR, în dialog cu redactorul nostru Mihaela Helmis.

Cristian Scăiceanu: Patru lingouri, de dimensiuni diferite, de greutăţi diferite şi, mai ales, de provenienţe diferite. Este un lingou elveţian, un lingou românesc, un lingou din fosta Uniune Sovietică şi un lingou american. Aceste lingouri vor fi prezentate publicului şi va constitui o premieră atât participarea muzeului nostru la eveniment, cât şi prezenţa lingourilor la Noaptea Muzeelor.

Reporter: Pentru a completa ceea ce se va putea vedea pe faţada clădirii monument istoric a Băncii Naţionale.

Cristian Scăiceanu: Sigur. Va fi un spectacol de lumini şi firme, care vor rula pe faţada băncii şi vor acompania aceste valoroase piese de aur.

Muzeele din Constanta vor avea porțile deschise in aceasta noapte

Potrivit corespondentului RRA, Mona Constantinescu, la ediția din acest a evenimentului "Noaptea muzeelor" angajații instituțiilor de cultură vor trage și un semnal de alarmă asupra retrocedărilor sediilor și a colecțiilor de artă.

Un muzeu aflat in aceasta situatie este muzeul de la Topalu din judetul Constanta.

Potrivit muzeografilor, în ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde funcționează muzee au fost sau urmează să fie retrocedate.

Instituțiile culturale din Constanța au pregătit publicului un program special pentru noaptea de sâmbătă.

Muzeul Marinei ne așteaptă cu un concert de muzică militară și trei expoziții inedite.

Cel de Istorie Națională și Arheologie are ușile deschise până la ora 2 noaptea, timp în care aici se vor desfășura ateliere de creație, spectacole de muzică și balet și chiar o demonstrație de mânuiri de arme.

Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I – Filiala Constanța ofera publicului vizitator posibilitatea sa se fotografieze cu armele de epocă, să afle date despre evoluția armelor albe și de foc, precum și rolul lor în câștigarea diferitelor victorii militare în istorie.

Vizitarea gratuită a muzeului sau „plătește cine vrea”!


Etichete Noaptea Muzeelorgalerii de artaMuzeul BNRBucurestiConstantaTopaluMuzeul MarineiIstorie Națională și ArheologieMuzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live