Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

4 Decembrie 2009
Vizualizari: 2546
Comentează add

Aceasta este ultima etapă înaintea depunerii candidaturii oficiale pentru aderarea la NATO.

Muntenegru a fost primit în Planul de acţiune al NATO

bogdan-mihai

Statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice au decis acceptarea oficială a participării Muntenegrului, la Planul de Acţiune în vederea aderării, primul pas pentru integrarea viitoare a acestei ţări în NATO.
 

"Muntenegru a primit un răspuns pozitiv la cererea sa de obţinerea a unui Plan de Acţiune în vederea Aderării (MAP, Membership Action Plan), a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.


Aceasta este ultima etapă înainte ca o ţară parteneră să-şi poată depune candidatura oficială pentru aderarea la NATO.
 

În ceea ce priveşte Bosnia-Herţegovina, oficialităţile NATO au precizat că aşteaptă de la această ţară continuarea implementării reformelor interne.
 

"Un mesaj clar a fost trimis Bosniei-Herţegovina. Va obţine MAP odată ce va înregistra suficiente progrese în privinţa reformelor", a adăugat Rasmussen, în urma unei dezbateri pe această temă care a început joi între miniştrii de Externe ai ţărilor membre NATO, reuniţi la Bruxelles.
 

România, alături de alte state membre, a susţinut puternic acordarea MAP Muntenegrului şi Bosniei-Herţegovina, în concordanţă cu sprijinul constant pe care ţara noastră îl acordă aspiraţiilor acestor state de aderare la NATO şi procesului general de integrare euro-atlantică a Balcanilor de Vest.
 

Ultimele două ţări care au devenit membre NATO au fost tot două ţări din Balcani, Albania şi Croatia, care au fost primite în Alianţă în martie, înainte de a participa în aprilie la summitul de la Strasbourg.
             

"Luând în considerare istoria zbuciumată a Balcanilor, nu cred că proiectul nostru de integrare europeană va fi realizat atât timp cât nu vom vedea toate ţările din Balcanii de vest integrate în UE şi NATO", a declarat Anders Fogh Rasmussen, cu ocazia unei vizite efectutate la sfârşitul lui noiembrie în Muntenegru şi în Bosnia. 


Etichete MuntenegruBosnia HerţegovinaNATOaderare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live