Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Moştenirea "Doamnei de fier"

În ultimii ani, oricine doreşte să discute asupra situaţiei din Marea Britanie trebuie să ţină cont de schimbările pe care le-a făcut ea, spune corespondentul RRA, Carl Josephs.

Moştenirea "Doamnei de fier"
Margaret Thatcher. Foto: Arhivă Reuters

Articol de Alex Olaru, 08 Aprilie 2013, 20:50

A transformat scena politică britanică atunci când a venit la putere, în 1979, şi a devenit unul dintre cei mai influenţi şi mai recunoscuţi lideri britanici ai timpurilor moderne.

Margaret Thatcher a încetat astăzi din viaţă, la aproape 88 de ani.

Lech Wałęsa şi-o aminteşte drept principal sprijin la înlăturarea comunismului în Europa de Est; o personalitate strălucitoare care va rămâne în istorie - spune despre ea ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov.

Statele Unite au pierdut un prieten, este declaraţia preşedintelui Barack Obama, iar cancelarul german Angela Merkel vorbeşte despre dispariţia unui lider extraordinar al vremurilor noastre.

Premierul britanic David Cameron şi-a întrerupt vizita la Madrid şi a anunţat funeralii cu onoruri militare pentru fostul lider conservator.

Arina Petrovici a stat de vorbă cu Carl Josephs, noul corespondent al Radio România la Londra, despre personalitatea politicianului Margaret Thatcher.

Audio: Interviu cu noul corespondent al Radio România la Londra, Carl Josephs. Realizator Arina Petrovici.

Arina Petrovici: "Doamna de fier" este porecla care i s-a dat doamnei Margaret Thatcher, al cărei nume era asociat cu politica sa lipsită de compromisuri şi de stilul său de a conduce.

Ca premier al Marii Britanii, a pus în practică politicile conservatoare care au devenit cunoscute sub denumirea de "thatcherism". Carl Josephs, ce este "thatcherism"-ul?

Carl Josephs: Thatcherism-ul este o ideologie care de fapt spune că oamenii trebuie să îşi asume o mare responsabilitate faţă de vieţile lor.

Ceea ce a făcut Margaret Thatcher a fost lansarea unei provocări faţă de ceea ce era acceptat unanim după cel de-al Doilea Război Mondial în Marea Britanie.

Era un acord între stat şi popor - ei lucrau împreună, pentru a încerca să creeze o societate egalitaristă sau cu un spor de egalitate.

Ea a crezut că acest lucru îi făcea pe britanici leneşi şi ineficienţi, că oamenii nu erau atât de productivi pe cât ar fi trebuit să fie. Aşadar, a decis să zguduie din temelii această stare de fapt.

Aşa că a introdus această idee de familii care muncesc din greu, iar de aici se trage într-un fel thatcherism-ul. Ideea că ar trebui să munceşti din greu pentru a îţi susţine familia. Foarte simplu!

Arina Petrovici: O idee care ne duce la conceptul britanic de Social Housing, nu?

Carl Josephs: Social Housing este un concept pe care l-au dezvoltat britanicii de aproape o sută de ani şi constă în faptul că oamenii săraci sau nu foarte săraci nu-ţi puteau permite să-şi cumpere propriile case, astfel încât Consiliile locale au construit case; Guvernul, de fapt, a construit case şi le-a închiriat oamenilor.

Doamna Thatcher s-a gândit că şi acest lucru i-ar transforma pe oameni în leneşi, adică nu i-ar face tocmai hotărâţi să-şi poarte singuri de grijă. Aşa că a decis să le vândă oamenilor casele în care locuiau.

S-a ajuns astfel la o mulţime impresionantă de oameni care deţineau ceva al lor şi care se mobilizau exemplar pentru că într-adevăr deţineau ceva care merita orice sacrificiu.

Această schimbare a generat o nouă clasă socială în Marea Britanie, oameni care erau acum proprietari. Si acest lucru a generat în rândul lor un angajament faţă de politica pe care o făcea domna Thatcher.

Arina Petrovici: Un lucru bun, pe de o parte, o masivă pierdere a locurilor de muncă, pe de altă parte. Este vorba de industria carboniferă şi de sindicatele extrem de puternice ale minerilor, pe care doamna Thatcher le-a învins, în cele din urmă...

Carl Josephs: Ea era o revoluţionară, era radicală, voia să distrugă, să rupă sau să transforme ceea ce avea în faţă, pentru că ea credea că britanicii aveau nevoie să se schimbe, voia ca ei să avanseze. S-a uitat la industrie şi a constatat că era învechită. Era o industrie la scară mare şi era vorba, în mod particular, despre industria carboniferă, iar minerii erau cunoscuţi ca fiind extrem de puternici la nivel sindical.

Cu zece ani în urmă, ei au distrus, practic, guvernul torry, obligându-l să-i plătească mai mult decât trebuia.

Întâi de toate, doamna Thatcher a decis că va trece peste această cea mai puternică uniune sindicală din ţară.

Dacă ea va ieşi învingătoare din confruntarea cu minerii, va reuşi să bată orice uniune sindicală. Şi chiar a făcut-o. După ce i-a învins pe mineri în 1984, toate sindicatele au recunoscut-o, iar doamna Thatcher a reuşit astfel să introducă măsuri care au transformat Marea Britanie şi care au dus la uriaşe reforme ale ţării.

Arina Petrovici: Era, în egală măsură, respectată şi urâtă...

Carl Josephs: Ea a fost respectată pentru că avea idei foarte clare, ceea ce noi britanicii numim: "politică de idei, de convingeri". Ea ştia foarte bine în ceea ce crede. Era convinsă că trebuie să suferi acum ca să ai o viaţă mai bună în viitor, şi era convinsă că ştie ceea ce este cel mai bine pentru britanici. De aceea, ea era respectată de cei care o provocau. Era foarte agresivă şi foarte puternică, iar oamenii urau acest lucru. Îi făcea cumva să se simtă leneşi şi ineficienţi.

Arina Petrovici: Să privim puţin şi politica externă pe care a făcut-o Doamna de Fier. Pe fondul nemulţumirilor din ţară, Margaret Thatcher câştigă prin poziţia sa hotărâtă în războiul argentiniano-britanic privind insulele Falkland, încheiat la 15 iunie 1982 prin capitularea trupelor argentiniene.

Carl Josephs: Este foarte simplu ce s-a întâmplat. Argentinienii au revendicat câteva insule de pe Coasta Argentiniană, Insulele Falkland sau unde locuia o restrânsă comunitate britanică. Acum pentru majoritatea oamenilor respectivele insule nu semnificau mare lucru, însă doamna Thatcher a decis că această chestiune putea atrage atenţia asupra unei noi Mari Britanii. Aceasta urma să fie o nouă Mare Britanie pentru care ea luptase, care devenea o forţă în lume.

Şi-a asumat un risc uriaş şi a trimis nave şi avioane şi, practic, a reuşit să recucerească Insulele Falkland pentru britanici. Acest lucru a pus-o într-o poziţie extraordinară în ochii britanicilor. "Dorim un război al nostru, nu avem nevoie de americani şi de nimeni altcineva!"

Asta spuneau oamenii care o susţineau şi care arătau că britanicii pot să facă lucruri măreţe.

Aşa că oamenii s-au gândit că poate ea avea dreptate şi în alte privinţe. Poate că şi politica ei economică era una bună.

Uite ce a reuşit să facă în această chestiune. Astfel că a câştigat un enorm respect, chiar dacă unii aveau rezerve faţă de ceea ce făcea.

Arina Petrovici: Să vorbim puţin şi despre Războiul Rece, despre rolul jucat de Margaret Thatcher în căderea Cortinei de Fier!

Carl Josephs: Transformarea pe care doamna Thatcher dorea să o introducă în Marea Britanie a dus la nevoia ei de a încerca să schimbe lumea, ceea ce puteam spune despre o economie de piaţă liberă şi despre libertăţile cetăţeneşti. Asta era ideea de bază.

Dacă oamenii sunt lăsaţi să facă lucruri pentru ei înşişi şi pieţele sunt lăsate libere, atunci lucrurile vor sta mai bine. În privinţa Uniunii Sovietice, din punctul ei de vedere oamenii erau supuşi, nu erau liberi, erau exploataţi. În acest context, ea a vorbit cu preşedintele URSS, Mihail Gorbaciov şi cu cel american Ronald Regan şi i-a făcut să se înţeleagă într-un mod cinstit şi deschis.

Mihail Gorbaciov a spus că, în momentul în care discută cu ea, e ca şi când ar avea o conversaţie cu o "doamnă de fier" - nu poţi să o clinteşti! Este puternică, are forţă, ştie ce vrea să spună, spune exact ce vrea să spună şi este onestă.

Aşadar, din nou, Gorbaciov a utilizat această sintagmă nu ca pe o insultă, ci ca pe un compliment, dar pe de altă parte, trebuie să înţelegem că Gorbaciov avea interesul său personal în încercarea sa de a merge mai departe cu Perestroika şi cu Glastnost.

Aşa că, reuşind să o folosească ca pe un simbol, s-a ajutat şi pe sine. Şi aşa doamna Thatcher a devenit celebrisimă. Era "doamna de fier" şi chiar şi atunci când oamenii vorbeau fără prea mare respect faţă de ea, numind-o "doamna de fier", numele impunea. Toată lumea zâmbea când auzea de "doamna de fier".

Arina Petrovici: Care este, în opinia dumneavoastră, moştenirea lăsată de Margaret Thatcher?

Carl Josephs: Moştenirea doamnei Thatcher este ceea ce se vede în zilele noastre în Marea Britanie. În ultimii 30-40 de ani, oricine care doreşte să discute asupra situaţiei din Marea britanie trebuie să ţină cont de schimbările pe care le-a făcut ea. A făcut schimbări la nivel economic, social, a transformat felul în care funcţionează sistemul nostru financiar.

Toţi politicienii, chiar dacă nu o plac, trebuie să înţeleagă rolul pe care ea l-a jucat, influenţa pe care a avut-o, iar actualul guvern, guvernul conservator la putere vorbeşte de asemenea, despre Margaret Thatcher.

Mai mult decât atât, după ce laburiştii au ajuns la putere, Tony Blair a vorbit cu foarte mare respect despre Margaret Thatcher.

Despre felul în care ea a modernizat Marea Britanie şi cred că asta este una dintre moştenirile pe care le-a lăsat. Dar într-un alt sens, există o neîncredere a britanicilor faţă de clasa politică a momentului, oamenii cred că toţi sunt nişte mincinoşi şi nişte hoţi, însă există o singură persoană despre care nu cred că este aşa - ea este Margaret Thatcher.

Este posibil ca ei să o urască, pot să creadă că problemele cu care se confruntă Marea Britanie au fost provocate de ea, dar un singur lucru nu spun despre Margaret Thatcher - că i-a înşelat.

Pe scurt, moştenirea ei este faptul că Marea Britanie este acum o societate modernă. Aş vrea să spun ceva de ordin personal în ce o priveşte pe Margaret Thatcher.

Era o persoană incredibil de amabilă, era cunoscută ca fiind de temut dacă avea ceva de demonstrat, dar dacă îţi argumentai poziţia atunci te admira pentru acest lucru. Sunt cunoscute numeroase cazuri în care a ajutat oamenii şi foarte multe nemediatizate.

Dar, de fiecare dată când mă gândesc la Margaret Thatcher, îmi vin în minte două lucruri: este vorba de o poveste care spune că dormea doar trei ore pe noapte şi, înainte de a se băga în pat, bea cel puţin două pahare de whisky. Aşadar, poate că ăsta este un sfat bun pentru politicienii noştri: dormiţi puţin şi beţi whisky.


Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"