Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Maria Măndiţă, Galaţi

21 Ianuarie 2018
Vizualizari: 2055
Comentează add

În ianuarie 1918, deşi ruşii şi românii erau aliaţi, mai multe unităţi ale armatei ruse au înconjurat şi bombardat oraşul cu scopul de a-l cuceri.

Monument dedicat eroilor de la Galaţi din Primul Război Mondial

maria-mandita-galati

Monumentul originar ridicat la Galați în cinstea eroilor care au murit în luptele cu soldații ruși bolșevizați; aici, într-o fotografie din 1921. Foto: Wikipedia.

Zeci de gălăţeni au participat ieri la inaugurarea unui monument dedicat celor care acum 100 de ani s-au jertfit în bătălia pentru Galaţi de la finalul Primului Război Mondial.

În ianuarie 1918, deşi ruşii şi românii erau aliaţi, mai multe unităţi ale armatei ruse au înconjurat şi bombardat oraşul cu scopul de a-l cuceri.

500 de soldaţi, marinari şi pompieri români i-au învins pe cei 12.000 de soldaţi ruşi, membrii ai unităţii de elită Divizia IX Siberiană.

La inaugurare, s-au tras salve de armă şi au avut loc momente poetice la inaugurarea monumentului Apărătorii Oraşului Galaţi, dedicat luptei din 20-22 ianuarie.

Foto: Maria Măndiță.

Directorul Muzeului de Istorie Galaţi Cristian Căldăraru: În data de luni, 22 ianuarie 1918, aviaţia militară românească a bombardat poziţiile ruşilor, ruşi care se retrăseseră în zona gării din Barboși.

Pentru rememorarea acelor fapte de vitejie, membrii a trei asociaţii de reconstituire istorico-militară au prezentat un episod de luptă.

În cinstea luptătorilor din 1918, cinci ani mai târziu, la Galaţi s-a ridicat un monument, care însă a fost demolat în 1962 din raţiuni aşa-zis edilitare, mărturie a sa rămânând doar fotografiile vremii realizate de George Makşay, fotograful Casei Regale.


Etichete primul razboi mondialrusibolsevicigalati

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live