Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Zimmerman

9 Mai 2014
Vizualizari: 1152
Comentează add

Preşedintele Colegiului Medicilor spune că trebuie rezolvată subfinanţarea, problema fundamentală a sistemului de sănătate, prin alocarea a 6% din bugetul pe anul viitor.

Modificările din sistemul medical "nu vor creşte calitatea sa"

elena-zimmerman

Foto: Arhivă

Mai puţine internări şi cât mai multe probleme de sănătate rezolvate în sistem ambulatoriu.

Sunt cele mai importante schimări care ar urma să aibă loc în sistemul medical românesc de la 1 iunie, dată la care vor intra în vigoare noul contract-cadru şi pachetul de bază.

Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, spune că este vorba de o formă îmbunătăţiţă a pachetului de servicii medicale de bază rezultată în urma discuţiilor cu toate asociaţiile profesionale.

"S-a creat spaţiul bugetar necesar astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să-şi efectueze investigaţiile paraclinice în ambulatoriu, medicii în ambulatoriu să interpreteze aceste investigaţii şi să poată rezolva şi monitoriza aceste cazuri în regim ambulatoriu.

300 de diagnostice, "nerentabile"

În cea ce priveşte serviciile spitaliceşti, aici va exista o reglementare conform căreia o serie de aproximativ 300 de diagnostice nu vor mai fi internabile şi va exista, de asemenea, o listă a diagnosticelor şi a serviciilor care se vor efectua în spitalizare de zi, lucru care până acum nu exista", a explicat Radu Ţibichi.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astărăstoae, atrage însă atenţia că micile modificări nu vor duce la creşterea calităţii actului medical sau a gradului de satisfacţie al pacientului.

El susţine că trebuie rezolvată în primul rând subfinanţarea, problema fundamentală a sistemului de sănătate, prin alocarea a 6% din bugetul pe anul viitor.


Etichete schimbăricontract cadrupachet serviciiCNASmedicisubfinanţarebugetVasile Astărăstoae

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live