Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 01 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

29 Iulie 2018
Vizualizari: 675
Comentează add

O modificare a Legii sistemului unitar de pensii, promulgată recent, reduce semnificativ vârsta de pensionare.

Modificări aduse legii privind sistemul unitar de pensii

iulia-gherman

O modificare a Legii sistemului unitar de pensii, promulgată recent, reduce semnificativ vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare pentru mai multe categorii de angajaţi care lucrează în condiţii grele.

Scăderea vârstei de pensionare este chiar şi de 20 de ani, potrivit actului normativ.

Potrivit legii pentru persoanele care lucrează în minerit reducerea vârstei standard de pensionare şi a stagiului de cotizare este de 20 de ani.

Cei care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în siderurgie, aviaţie civilă, subteran, unităţi cu risc radiologic, de foraj sau de transport maritim şi fluvial beneficiază, potrivit documentului legislativ, de o reducere a vârstei de pensionare de 13 ani.

Modificările aduse legii privind sistemul unitar de pensii vizează şi o anumită categorie a personalului artistic, respectiv, balerinii, acrobaţii, dansatorii, cascadorii sau soliştii de operă şi opertă.

Pentru aceştia este prevăzută o reducere de 15 ani a vârstei de pensionare, cu o cotă de cotizare de cel puţin 20 de ani.

De asemenea, este prevăzută recalcularea din oficiu a pensiilor acordate persoanelor vizate de această lege şi care s-au retras din activitate începând cu 1 ianuarie 2011, până la data intrării în vigoare a documentului legislativ.

Dacă în urma acestei acţiuni va rezulta un punctaj mai mic decât cel aflat în plată va fi menţinută varianta favorabilă pensionarului. Drepturile de pensie recalculate se aplică de la 1 octombrie.


Etichete modificare a Legii sistemului unitar de pensiireduce vârsta de pensionareangajaticonditii grele

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live