Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Vineri, 03 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

14 Decembrie 2017
Vizualizari: 418
Comentează add

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, proiectele PSD- ALDE de modificare a legilor privind organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Modificarea legilor privind organizarea judiciară şi CSM

florin-lepadatu

 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, după zece ore de dezbateri şi schimburi de replici dure între putere şi opoziţie, proiectele PSD- ALDE de modificare a legilor privind organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Printre amendamentele votate amintim înfiinţarea unei secţii speciale în cadrul Parchetului de pe lângă Instanţa Supremă pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, dar şi introducerea controlului ierarhic superior în activitatea procurorilor.

Cătălin Purcaru a urmărit dezbaterile: "Peste zece ore au durat dezbaterile din plen, dintre care şase asupra celor două proiecte din pachetul de modificare a legilor justiţiei.

Chiar dacă s-a introdus noua procedură potrivit căreia amendamentele respinse în Comisie nu mai sunt supuse votului, dacă există propuneri asemănătoare care au fost aprobate.

Opoziţia a criticat modul de desfăşurare a dezbaterilor, afirmând că actele normative nu respectă recomandărilor tuturor asociaţiilor profesionale din domeniu.

În replică, preşedintele comisiei speciale, social-democratul Florin Iordache, a precizat că întreg pachetul de modificare a legilor justiţiei asigură independenţa magistraţilor, prin eliminarea implicării factorului politic.

Florin Iordache: "Ne dorim într-adevăr un corp al judecătorilor bine pregătiţi, dar fără presiune din partea procurorilor.

Odată ce vom adopta aceste legi, să repunem judecătorul acolo unde este locul.

Într-adevăr, discutăm de o legalitate de arme, avocatul pe de o parte, procurorul în altă parte, dar judecătorul este cel care ia ultima decizie."

Să o ascultăm şi pe Raluca Turcan: "Astăzi, în Parlamentul României, s-a conturat o majoritate toxică, PSD- ALDE- UDMR, împotriva interesului României, împotriva românilor şi împotriva democraţiei !

Aveţi un comportament tipic infracţional şi singura soluţie decentă este să-şi dea demisia acest grup infracţional, care a confiscat Parlamentul României şi decizia în ţara noastră !"

Dezbaterea asupra proiectului privind organizarea judiciară a fost întreruptă de o defecţiune la instalaţia de sonorizare şi la sistemul de vot electronic, ceea ce a impus o pauză pentru remedierea problemelor, însă fără niciun rezultat.

Decizia a fost ca ambele proiecte să fie votate prin apel nominal, cu 177 de voturi pentru şi 79 împotrivă, proiectul privind organizarea judiciară a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

În privinţa organizării judiciare, s-a stabilit înfiinţarea unei secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, s-a decis un termen de maximum 30 de zile pentru hotărârile judecătoreşti şi posibilitatea ca soluţiile adoptate de procurori să fie informate de superiorul ierarhic, chiar dacă le consideră ilegale sau netemeinice.

Cu 177 de voturi pentru şi 78 împotrivă, proiectul privind organizarea şi funcţionarea CSM a fost adoptat de deputaţi.

În document se prevede că preşedintele Secţiei de Judecători a Consiliului este de drept preşedintele CSM şi doar Inspecţia Judiciară poate exercita o acţiune disciplinară asupra unui magistrat, fiind eliminaţi din această procedură ministrul justiţiei şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cele două acte normative vor fi trimise la Senat în calitate de for decizional, unde deja se află în procedură de urgenţă proiectul privind statutul magistraţilor."


Etichete CSMparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live