Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Vineri, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mălina Andronescu

23 Mai 2012
Vizualizari: 1999
Comentează add

Scriitorul Mircea Cărtărescu este câştigătorul premiului internaţional pentru literatură - "Haus der Kulturen der Welt Berlin 2012", acordat în Germania, pentru volumul "Orbitor II. Corpul".

Mircea Cărtărescu, premiat în Germania

malina-andronescu

Mircea Cărtărescu. Foto: Agerpres.

Scriitorul Mircea Cărtărescu şi traducătorii părţii a doua din romanul său "Orbitor. Corpul" au câştigat unul dintre cele mai importante premii internaţionale pentru literatură din Germania, care recompensează cea mai bună traducere în limba germană a unei opere beletristice internaţionale contemporane.

Premiul internaţional pentru literatură al Casei Culturilor Lumii din Berlin revine anul acesta scriitorului român Mircea Cărtărescu pentru romanul "Der Körper", ("Corpul"), publicat în 2011 în traducere germană la editura Paul Zsolnay din Viena, precum şi celor doi traducători Gerhard Cseika şi Ferdinand Leopold.

"Autorul român Mircea Cărtărescu a reuşit să creeze un roman fulminant şi o operă de artă electrizantă din punct de vedere lingvistic, de o rară intensitate şi luminozitate", se arată în comunicatul dat publicităţii miercuri, de juriul format din scriitori, critici literari şi editori din Germania.  

Scriitorul Mircea Cărtărescu şi-a exprimat bucuria şi onoarea de a fi fost recompensat cu această importantă distincţie literară.

"Am fost nominalizat anul acesta la două premii germane importante, amândouă date la Berlin, la Brückepreis, care se dă unor autori din estul Europei, şi la Internationaler Literaturpreis Berlin, care este un premiu, după păerea mea, mai important şi mai vizibil. Pe primul l-am pierdut, l-a luat un mare scriitor maghiar, Péter Nádas, iar pe al doilea, spre marea mea surpriză şi spre bucuria mea, trebuie să recunosc, mi-a fost acordat mie", a spus Mircea Cărtărescu.

Scriitorul şi traducătorii germani ai volumului vor intra în posesia premiului în valoare totală de 35.000 de euro pe 6 iunie, la Casa Culturilor Lumii/ Haus der Kulturen der Welt din Berlin.

Din suma menţionată, autorul va primi 25.000 de euro, iar traducătorii, 10.000 de euro.


Etichete Mircea CărtărescuGermaniaromanscriitorpremiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live