Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioan Suciu

30 Martie 2012
Vizualizari: 1899
Comentează add

Parcul Natural Lunca Mureşului încurajează în continuare vizitatorii să parcurgă pe bicicletă traseele din interiorul parcului, cum este cel care leagă Aradul de Pecica.

Miracolele parcului natural Lunca Mureşului din Arad Miracolele parcului natural Lunca Mureşului din Arad - Conține galerie foto

Administaţia Parcului Natural Lunca Mureşului continuă  să aducă minunile naturii mai aproape de cei care ştiu să le preţuiască.

Dacă în Grecia antică erau ridicate statui în cinstea zeilor, parcul arădean pune natura pe primul loc şi dedică speciilor de plante şi animale câte o “statuie”, marcându-le astfel importanţa pentru comunitate.

Astfel, pentru ca toată lumea să ştie cum arată un stârc cenuşiu - o specie comună care trăieşte în Parcul Natural Lunca Mureşului –, în faţa Centrului de vizitare Ceala, situat în pădurea omonimă de lângă Municipiul Arad, a fost amplasată o "statuie” impresionantă din fibră.

Acest stârc uriaş veghează asupra intrării principale, unde vizitatorii pot observa, imprimate pe trepte, urmele animalelor care traversează frecvent zona (bursuci, căprioare, mistreţi, viezuri, raţe).

Cât despre speciile care au ajuns în zbor la Centrul de vizitare, acestea pot fi admirate într-un stol uriaş în interiorul clădirii. 

O altă noutate o constituie un echipament care prezintă un trunchi de lemn mort pe care tronează o omidă imensă, reprezentată suprarealist.

Prin apăsarea unor butoane amplasate pe trunchi, se aud din interior diverse sunete – asemănătoare cu cele pe care le produce această omidă când se hrăneşte, sau cu sunetele emise de miile de larve care există în mod normal în interiorul trunchiului.

Rolul acestei reprezentări este de a reaminti vizitatorilor faptul că pădurile au nevoie şi de lemn uscat în cantităţi mari, deoarece de el depind diverse păsări şi mamifere, precum şi foarte multe insecte şi vieţuitoare situate la baza lanţului trofic.

În plus, Parcul Natural Lunca Mureşului încurajează în continuare vizitatorii să parcurgă pe bicicletă traseele din interiorul parcului, cum este cel care leagă Aradul de Pecica.

Pentru a promova astfel de ieşiri, a fost instalată în interiorul clădirii o bicicletă cu un ecran de proiecţie montat în faţa ei, iar prin pedalare se generează energia electrică necesară vizualizării a diferite trasee din parc.

Toate aceste elemente noi reprezintă paşi mărunţi pe care pe care Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului i-a realizat pentru îmbunătăţirea Centrului de vizitare Ceala.

Cu ajutorul lor, se urmăreşte sensibilizarea atât a vizitatorilor, cât şi a autorităţilor locale şi a deţinătorilor sau administratorilor de terenuri cu diverse folosinţe din parc (livezi, terenuri arabile, păşuni, păduri, ape etc). 

Astfel, populaţia locală este îndemnată nu doar să afle mai multe despre ceea ce trebuie protejat, ci şi să fie interesată să viziteze în mod responsabil aria protejată.

Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele proiectului: “Îmbunătăţirea infrastructurii necesare sensibilizării şi conştientizării populaţiei în Parcul Natural Lunca Mureşului”, care se derulează pe parcursul anilor 2011 şi 2012 în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Mediu” – axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, beneficiind de o investiţie de cca. 900.000 lei.
 


Etichete Ştiri VestLunca Mureşuluiparc naturalArad

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live