Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

20 Noiembrie 2018
Vizualizari: 691
Comentează add

Ministrul Sorina Pintea a precizat că o problemă cu care se confruntă România este stigmatizarea bolnavilor de tuberculoză.

Ministrul Sănătăţii cere "îmbunătăţirea condiţiilor din spitalele TBC"

marilena-francu

 Foto: Arhivă.

Numărul cazurilor de tuberculoză continuă să scadă, astfel că în spitale ar trebui să fie mai puţine paturi pentru tratarea acestei boli - a declarat ministrul sănătăţii, Sorina Pintea la  conferinţa de lansare a Unităţii Medicale Mobile pentru depistarea TBC.

Ministrul a precizat că o problemă cu care se confruntă România este stigmatizarea bolnavilor şi a cerut o mai mare implicare a autorităţilor locale în îmbunătăţirea condiţiilor din spitale.

"Stigmatizând aceşti pacienţi, nici n-am modernizat infrastructura. Spitalele de pneumoftiziologie, în mare parte, sunt ca nişte hrube. Îmi pare rău să o spun, dar e o realitate. Autorităţile locale nu sunt foarte aplecate spre ceea ce înseamnă, dar aici este şi ceea ce vrem noi să facem, adică dvs, profesioniştii: să-i convingeţi că tuberculoza este o boală care oricare alta. Poate fi tratată cu succes, mai ales în România şi sunt mândră să spun asta", a declarat ministrul Sorina Pintea.

Potrivit celor mai noi date, în ultimii 15 ani numărul cazurilor noi de tuberculoză a scăzut, iar mortalitatea este cu aproape 60% mai mică. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a mai precizat că în acest an bugetul Programului Naţional pentru Tuberculoză s-a dublat, ajungând la 41 de milioane de lei.

În prezent, pentru tratarea tuberculozei sunt disponibile 30 de medicamente oferite în regim compensat, iar Sorina Pintea a adăugat că licitaţiile pentru medicamentele antituberculoase sunt în desfăşurare şi nu vor exista sincope în aprovizionarea cu medicamente.


Etichete TBCtuberculozăsănătateSorina PinteaProgramul Naţional pentru Tuberculoză

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live