Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

8 Februarie 2019
Vizualizari: 727
Comentează add

Ministrul român de externe vrea explicaţii din partea Rusiei

carmen-gavrila

 Ministrul de externe  Teodor Meleșcanu. Foto: Agerpres.

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, vrea explicaţii din partea Rusiei, după ce Moscova a cerut Statelor Unite să elimine scutul antirachetă al NATO de la Deveselu, ca o condiţie pentru a reveni în Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare.

Statele Unite şi Rusia şi-au suspendat obligaţia de a respecta Tratatul după ce s-au acuzat reciproc de încălcarea prevederilor.

Moscova susţine că lansatoarele din România pot fi folosite şi pentru rachete cu rază medie Tomahawk, interzise prin Tratatul INF.

Ministrul Meleşcanu a repetat că scutul de la Deveselu este pur defensiv şi a adăugat că rachetele Tomahawk au ieşit de un an din dotarea armatei americane. Ministrul român de externe crede că Rusia este, de fapt, în căutare de argumente pentru a-şi justifica propriile încălcări ale Tratatului.

Teodor Meleşcanu: Sigura explicaţie este că la ora actuală, Rusia, prin acţiunile şi programele pe care le are, de pregătire a unor rachete hipersonice şi cu rază medie extinsă, practic, încalcă prevederile Tratatului privind forţele nucleare intermediare semnat cu SUA şi la ultima întâlnire la nivel înalt, la NATO, în decembrie anul trecut, s-a spus foarte clar că toate ţările membre ale NATO sprijină ideea continuării acestui tratat, cu condiţia ca Federaţia Rusă să respecte prevederile şi să nu încalce obligaţiile pe care şi le-a asumat prin tratat. Cred că este, pur şi simplu, o manieră de comunicare pentru a acoperi sau a găsi, să zicem, o explicaţie faţă de măsurile luate de Federaţia Rusă în ultima perioadă.

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, într-un interviu pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.
 


Etichete RusiaSUADeveseluministrul de externeTeodor MeleşcanuTratatul privind Forţele Nucleare Intermediare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live