Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

15 Ianuarie 2019
Vizualizari: 1107
Comentează add

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, invitat la Apel Matinal Ministrul Culturii, Daniel Breaz, invitat la Apel Matinal - Conține audio

radio-romania-actualitati

Ministrul Culturii, Daniel Breaz. Foto: Agerpres

AUDIO: Ministrul Culturii, Daniel Breaz, invitat la Apel Matinal

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 ianuarie, ora 8:31) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator Cătălin Cîrnu - Este ora 8:31 și, ne amintim, în 15 ianuarie aniversăm nașterea poetului nostru național, Mihai Eminescu, dar serbăm și Ziua Culturii Naționale, cu acest prilej fiind organizate diverse manifestări, atât în țară, cât și în străinătate. De notat, Academia România lansează astăzi, la Ateneul Român, aplicația digitală "Mihai Eminescu, întreaga operă". Creația eminesciană va fi astfel disponibilă într-un regim gratuit și într-un format compatibil cu toate telefoanele inteligente. Avem, de asemenea, și Ziua Porților Deschise la Teatrul Național I.L.Caragiale din București, iar invitatul "Apelul matinal" de astăzi este ministrul Culturii, Daniel Breaz. Bună dimineața!
Daniel Breaz: Bună dimineața!

Realizator: Mă gândesc totuși că astăzi ați avea un program plin, dar, ca o curiozitate așa, pe care vor să ne-o împărtăşiți nouă, tuturor, ce face ministrul culturii de Ziua Culturii Naționale?
Daniel Breaz: Da, bună întrebarea dumneavoastră. Pot să vă spun că astăzi o să particip la manifestarea organizată de Academia Română la Ateneul Român, unde voi avea și o prelegere. Este una dintre, probabil, cele mai importante manifestări organizate astăzi, Academia Română este cel mai important for de știință și cultură din România, iar pentru mine este o onoare să particip, ca și invitat, la această manifestare. În rest, bineînțeles, programul zilnic la minister, pentru că, chiar dacă este Ziua Culturii Naționale, nu putem să  lăsăm celelalte probleme din minsiter nerezolvate și problemele care, practic, nu pot să fie amânate de la o zi la alta.
Realizator: Da, sunt problemele curente.
Daniel Breaz: Exact.

Realizator: Din câte știu, anul acesta, deși suntem în 2019, evident, vor continua acțiunile și manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri./eradu/atataru/ Am nevoie de o confirmare, pentru că vine şi întrebarea: cum anume?
Daniel Breaz: Da, aşa este. Centenarul Marii Uniri rămâne un moment istoric pentru România, un moment unic, niciodată nu o să mai sărbătorim Centenarul Marii Uniri, iar, practic, printr-o ordonanţă de urgenţă din 2018, din 21 martie, s-a hotărât ca sărbătorirea Centenarului să continue până în anul 2020.

Realizator: Ştiu că nu este definitivat bugetul pe anul în curs, există, însă, premisele unei finanţări suficient de bune, gândindu-mă la acest an, 2019, care a şi început, poate pe domenii prioritare?
Daniel Breaz: Da, aşa este. Bugetul este încă, practic, în ultima fază de a fi elaborat. Acum, nu toate aceste lucruri ţin doar de guvern, pentru că, bineînţeles, s-au văzut şi anumite motive pentru care bugetul nu a putut fi adoptat încă din luna decembrie, dar pot să vă asigur, chiar dacă bugetul nu este încă finalizat şi, bineînţeles, atunci când va fi prezentat în parlament, pot fi aduse încă amendamente. Avem un buget pentru anul 2019 mai mare decât bugetul din anul 2018, banii alocaţi Ministerului Culturii şi bugetul Ministerului Culturii este unul suficient astfel încât să putem să derulăm toate proiectele din anul 2019.
Realizator: Apropo de bani, ce se întâmplă cu sumele care au fost strânse pentru Cuminţenia Pământului?
Daniel Breaz: Da. Într-adevăr, Cuminţenia Pământului şi acea campanie care s-a dovedit a fi un eşec pentru guvernul Cioloş, pot să vă dau câteva date concrete. Toţi banii, acum vorbesc de momentul în care eu am fost numit şi am preluat Ministerul Culturii, sumele care au fost strânse prin Trezoreria Statului au fost returnate aproape în totalitate. Deci, mai sunt de returnat circa 6.000 de lei. Celelalte sume, care au fost strânse prin alte metode, de exemplu, în colaborare cu companiile de telefonie, în anul 2019 vor fi returnate în totalitate, pentru că am găsit procedurile legale. S-a emis, de asemenea, o ordonanţă de urgenţă, astfel încât să poată fi returnată până la data de 31 decembrie 2019.

Realizator: Rămânem, evident, pe recepţie. Apropo de idee, era nobilă până la urmă, chiar dacă totul a fost un eşec, dar revenind însă la anul 2019...
Daniel Breaz: Pot să spun că în momentul în care începi o astfel de campanie ar trebui să o duci la bun-sfârşit, şi dacă ţi-ai propus un target de timp în care să strângi banii necesari, suma necesară, trebuiau făcute atunci toate eforturile şi dusă această campanie până la final, astfel încât suma colectată să fie suficientă pentru a putea fi achiziţionată această operă de artă.

Realizator: Apropo de cultura naţională, cât de bine este ea pusă în valoare de instituţiile din ţara noastră?
Daniel Breaz: Contrar multor afirmaţii, şi chiar unele date statistice care sunt eronate, să ştiţi că românii şi tinerii români sunt, în comparaţie cu multe state europene, state europene comparabile cu România, consumatoari mai buni de cultură. Bineînţeles, fiind, cel puţin în prima parte a anului 2019, un an special pentru România, acesta cu preluarea preşedinţiei, vom face toate eforturile astfel încât cultura românească să fie vizibilă şi mai mult pe plan internaţional. Avem şi instituţiile din subordine şi instituţiile cu care noi colaborăm, toate acestea fac eforturi astfel încât să putem să scoatem la lumină cât mai mult din cultura românească, un proces de digitalizare a ceea ce înseamnă cultura, a ceea ce înseamnă istoria, a ceea ce înseamnă muzee în România va fi demarat, astfel încât toţi cei care uneori nu îşi permit o deplasare fizică la o astfel de instituţie să poată să beneficieze de exponatele instituţiei respective şi de tot ceea ce este pus în valoare de instituţia respectivă.

Realizator: Apropo de aplicaţia digitală, despre care aminteam şi noi la începutul interviului, "Mihai Eminescu, întreaga operă", o creaţie care va fi disponibilă în regim gratuit şi într-un format compatibil cu toate telefoanele inteligente şi, totuşi, domnule ministru al culturii, dacă tot v-am prins la telefon, mai am o întrebare, în acest semestru, ştim bine, România se află la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, cum putem duce mai multe repere ale culturii noastre naţionale în Europa, tocmai pentru a le face mai bine cunoscute?
Daniel Breaz: Da, nu neapărat în aceste şase luni, pentru că aceste demersuri trebuie să continue şi după cele şase luni de preşedinţie; bineînţeles, au fost şi până acum. În primul rând pot să vă spun că standul de reprezentare a României plasat în clădirea Atrium de la Bruxelles în care sunt prezentate câteva repere culturale din România, avem cele 12 expoziţii ce vor fi prezentate tot la Bruxelles, pe perioada preşedinţiei, sunt, cel puţin din punctul meu de vedere şi nu numai, relevante pentru ceea ce înseamnă imagine culturală a României. Dar, încă o dată spun, nu doar în aceste şase luni trebuie să promovăm cultura românească, trebuie să continuăm acest proces şi îl vom continua cu siguranţă. România are o cultură impresionantă, avem ce să prezentăm din toate punctele de vedere, iar aceste lucruri trebuie să fie vizibile în toată Europa şi în toată lumea.

Realizator: Da! Fără îndoială! Daniel Breaz, ministrul culturii, invitatul "Apelului matinal". Vă mulţumesc pentru prezenţa în emisiune.
Daniel Breaz: Şi eu vă mulţumesc.


Etichete ministrul CulturiiDaniel BreazApel Matinal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live