Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

28 Octombrie 2014
Vizualizari: 803
Comentează add

Responsabilii europeni din domeniul mediului dezbat marți mai multe teme de actualitate.

Miniştrii europeni ai mediului se reunesc marți la Luxemburg Miniştrii europeni ai mediului se reunesc marți la Luxemburg - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Un comunicat al preşedinţiei italiene a Uniunii Europene anunţă că pe ordinea zi se află o directivă care limitează drastic folosirea pungilor de plastic în Uniune.

Totodată va fi pregătit mandatul cu care europenii vor merge la o Conferinţă privind schimbările climatice, care va avea loc în decembrie la Lima, în Peru.

Discuţiile au loc după ce săptămâna trecută şefii de stat şi de guvern din cele 28 de state membre ale Uniunii s -au angajat să reducă cu cel puţin 40 la sută emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030.

Audio: Miniştrii europeni ai mediului se reunesc marți la Luxemburg.

Acordul, obţinut în urma unor negocieri aprinse, prevede totodată creşterea nivelului energiei regenerabile la 27 la sută din consum şi economii de energie tot de 27 la sută faţă de nivelul din 1990.

Potrivit acordului, ţările sărace, în special din Europa de Est, care depind în continuare în mare măsură de energia fosilă, precum cărbunele, ar urma să primească compensaţii pentru eforturile pe care urmează să le facă. În acest scop ar arma să fie creat un fond alimentat de o mică parte a vânzării de certificate verzi prin sistemul european de cote pentru emisiile de dioxid de carbon.

Portugalia şi Spania, izolate de reţelele europene de energie, speră să finanţeze în acest fel contruirea unor interconexiuni via Munţii Pirenei.

Îmbunătăţirea nivelului de interconectare face, de altfel, parte dintre mijloacele de creştere a independenţei energetice a Uniunii, care a devenit o miză şi mai importantă în contextul crizei din Ucraina şi ameninţărilor privind sistarea alimentării cu gaze naturale ruseşti.

"Este una din cele mai ambiţioase politici energetice şi de mediu din lume", a scris preşedintele în exerciţiu al Consiliului European Herman Van Rompuy pe contul său de Twitter.

În opinia sa, este o veste bună pentru mediu, cetăţeni, sănătate, dar şi pentru negocierile internaţionale în domeniul modificărilor climatice care vor avea loc anul viitor la Paris.

Herman Van Rompuy, a dat asigurări că deciziile vor crea locuri de muncă durabile şi competitivitate. "Europa dă un exemplu", a afirmat, la rândul său, preşedintele francez François Hollande.

"Am reuşit să elaborăm un cadru decisiv, pentru a oferi o voce Europei în negocierile internaţionale în domeniul modificărilor climatice", a subliniat și cancelarul german Angela Merkel.


Etichete Comisia EuropeanăBruxellesEuranet PluspungiplasticLuxemburgemisiigazeserăenergieEuropa de EstUcrainaPortugaliaSpaniaRusiaHerman Van RompuyFrancois HollandeAngela Merkel

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live