Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

23 Noiembrie 2016
Vizualizari: 889
Comentează add

Ministerul Sănătăţii va sesiza posibile fapte de natură penală în modul de acreditare a unităţilor sanitare.

Ministerul Sănătății: Nereguli la Agenția Națională de Transplant

adriana-turea

Ministerul Sănătăţii va sesiza posibile fapte de natură penală în modul de acreditare a unităţilor sanitare pentru desfăşurarea activităţilor din domeniul transplantului - a anunţat azi ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, în urma unor verificări ale Corpului de control la Agenţia Naţională de Transplant şi la patru centre acreditate din ţară.

În toate centrele - de la spitalele judeţene de urgenţă din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa - s-au găsit nereguli: "ele erau acreditate, deşi nu îndeplineau criteriile minime necesare prelevării de organe".

La o conferinţă de presă pe această temă, susţinută la Bucureşti, autorităţile s-au referit şi la situaţia de la Spitalul "Sf. Maria" din Bucureşti, de asemenea acreditat pentru astfel de activităţi.  

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că va trimite raportul Corpului de control Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru verificarea existenţei unui posibil conflict de interese şi a unei posibile stări de incompatibilitate. 

Vlad Voiculescu: "Există suspiciuni în legătură cu modul în care au fost cheltuiţi bani publici. Avem dubii serioase legate de modul în care s-a făcut activitatea de coordonare a transplantului, având în vedere că, de-a lungul anilor, Agenţia Naţională de Transplant şi-a pierdut o parte dintre atribuţii privind această activitate, atribuţii care au fost trecute către Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Avem dubii serioase legate de faptul că această intervenţie deosebit de complexă poate fi realizată bazându-ne pe un medic care ar putea să vină din Germania pentru realizarea acestei intervenţii şi care nu are, acum, un contract de muncă pentru opt ore pe zi,cu Spitalul "Sf. Maria". 

Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, a declarat că din centrele de prelevare verificate de Corpul de control lipseau electroencefalografele - aparate cu ajutorul cărora se poate declara moartea celebrală.

În ceea ce priveşte Spitalul "Sf. Maria", profesor Radu Deac susţine că dosarul de acreditare este complet şi prezintă toate specialităţile necesare unui astfel de procedeu medical. 

Radu Deac: "Spitalul "Sf. Maria" a cerut organizarea unui compartiment de pneumologie pentru transplant. În momentul în care a cerut, se poate presupune că nu îl are. Deci, dacă vorbim de viitor, va trebui să modificăm legislaţia, ca într-un centru de transplant să existe toate aceste lucruri, şi atunci se pune imediat întrebarea eficienţei. Cu un transplant pe lună, poţi să ţii o asemenea structură? Mi se pare răspunsul evident: nu".


Etichete nereguliministerul sanatatiiunitati sanitareacreditaretransplantvlad voiculescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live