Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

4 Februarie 2020
Vizualizari: 374
Comentează add

Ministerul Justiției mai propune modificări legislative în cazul DNA și DIICOT şi sunt menționate dosarele care revin la aceste parchete, în funcție de competențele lor.

Ministerul Justiţiei propune desfiinţarea SIIJ

diana-surdu

 Foto: Arhivă.

Ministerul Justiţiei propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Proiectul de lege a fost publicat mar'i, 4 februarie, şi prevede, între altele, măsuri fără precent.

Procurorul general al României va trebui să autorizeze declanşarea acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror, iar trimiterea în judecată a magistraţilor va trebui să aibă încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit proiectului de lege, vor fi verificate de procurorul general toate soluțiile de clasare, de renunțare la urmărirea penală și de trimitere în judecată dispuse de procurorii secţiei, care nu au făcut obiectul controlului ierarhic anterior intrării în vigoare a prezentei legi.

Ministerul Justiției propune și modificarea legii privind statutul judecătorilor și procurorilor. Astfel, punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror ar urma să se facă cu autorizarea prealabilă a procurorului general.

În plus, magistrații nu vor putea fi trimiși în judecată fără aviz de la CSM, după caz, de la Secția de judecători sau procurori a Consiliului. Aceste prevederi nu au existat nici în trecut, nu sunt nici în prezent în legislație, doar în cazul arestării sau percheziției unui magistrat, procurorii au nevoie de avizul CSM, dar nu la trimiterea în judecată.

Totodată, se propun modificări legislative în cazul DNA și DIICOT şi sunt menționate dosarele care revin la aceste parchete, în funcție de competențele lor. Potrivit Ministerului de Justiție, mecanismele propuse contribuie la sporirea garanțiilor de independență recunoscute magistraților, ținând seama de faptul că judecătorul trebuie să își exercite funcția judiciară în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor și în concordanță cu spiritul legii, fără influențe externe, sugestii, presiuni, amenințări și fără vreun amestec direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni și sub ce motiv, aspectele subliniate pregnant și în documentele internaționale.

Totodată, reglementările legale trebuie să asigure independența și autonomia efectivă a procurorilor și să stabilească garanții adecvate în acest sens, procurorii având îndatorirea de acționa în mod echitabil imparțial și obiectiv, mai prevede proiectul de lege.


Etichete magistrațisecția specialăSIIJDNADIICOTSecţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live