Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NATIONAL RADIOFONIC Miercuri, 20 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

14 Martie 2017
Vizualizari: 1404
Comentează add

Legea rezervistului a intrat în vigoare la 1 ianuarie şi normele de aplicare urmează să fie publicate în Monitorul Oficial. Vor fi recrutaţi 2800 rezervişti, bărbaţi şi femei.

Ministerul Apărării Naţionale va recruta 2800 de rezervişti

radu-dobritoiu

Foto MApN

     Aproximativ 2.800 de rezervişti voluntari vor fi recrutaţi de Ministerul Apărării pentru a spori trupele necesare îndeplinirii unor misiuni şi pentru completarea efectivelor cu resurse umane la o eventuală mobilizare. Vor fi acceptate în acest program persoane de sex masculin sau feminin, de cetăţenie română, fără cazier, care vor îndeplini o serie de condiţii specifice pentru a intra în rândul rezerviştilor voluntari.

Pentru ofiţeri, maiştrii militari şi subofiţeri limita de vârstă este de 55 de ani şi trebuie să fi absolvit studii similare cu militarii activi cu acelaşi grad. Pentru soldaţi limita de vârstă este de 51 de ani. Recrutarea se face doar pe bază de voluntariat, nefiind vorba de serviciu militar obligatoriu. Doar persoanele care se oferă voluntare vor fi luate în evidenţă şi vor face parte din rândul rezerviştilor după ce vor trece prin etapele de selecţie şi instruire.

Normele de aplicare a Legii rezervistului

Au fost finalizate Normele metodologice de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale a Legii rezerviştilor voluntari şi documentul se află în prezent în dezbatere publică. Primele recrutări urmează să înceapă în aproximativ două luni, funcţie de data la care aceste norme vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Pe timpul participării la instruire sau la îndeplinirea unor misiuni, rezerviştii voluntari vor benefica de normele de hrană potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate. Pe timpul desfăşurării instruirii iniţiale, a concentrărilor pentru participare la instruire/misiuni sau la alte forme de instruire, rezerviştii voluntari vor benefica de aceleaşi condiţii de cazare prevăzute în actele normative specifice în vigoare pentru personalul militar în activitate.

     Normele metodologice prevăd inclusiv posibilitatea ca rezerviştii voluntar să participle la misiuni în afara teritoriului României:

    Rezerviştii voluntari participă la întreaga gamă de misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în condiţiile art. 15 din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 21 din Lege.

    La recrutare se poate opta pentru voluntariat militar pentru următoarele grade:

1. ofiţer rezervist voluntar

2. maistru militar rezervist voluntar

3. subofiţer rezervist voluntar

4. soldat/gradat rezervist voluntar.

Cheltuielile efectuate pe timpul recrutării vor fi asigurate de Ministerul Apărării Naţionale pentru hrană, transport, cazare, examinare medical.

Normele metodologice includ şi prevederi pentru cum trebuie să se comporte rezerviştii voluntar în spaţiul virtual. Postările rezerviştilor voluntari pe conturile personale nu trebuie să aducă prejudicii de imagine instituţiei militare, trebuie să respecte regulile de comportament asumate, prevăzute de legislaţia în vigoare referitoare la statutul cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. Documentul prevede că rezerviştii voluntari răspund pentru comportamentul şi postările personale în mediul on-line, conform normelor şi regulamentelor militare în vigoare şi ale prevederilor cadrului normativ naţional, potrivit cărora spaţiul virtual este definit ca fiind spaţiu public.

După recrutare şi efectuarea stagiului de pregătire rezerviştii pot primi grade sau pot fi înaintaţi în grad. Pentru a fi înaintaţi în gradul următor, rezerviştii voluntari trebuie să îndeplinească  aceleaşi condiţii de studii/cursuri ca şi personalul militar în activitate.

Rezerviştii voluntari care au domiciliul/reşedinţa în afara perimetrului localităţii de dislocare a structurii militare în care sunt încadraţi sau în care se instruiesc beneficiază de decontarea cheltuielilor de deplasare la chemarea la exerciţii de mobilizare, la concentrare sau la mobilizare, precum şi în alte situaţii prevăzute de Lege.

Cum se vor face recrutările

Recrutările se vor desfăşura, funcţie de numărul rezereviştilor, la centrele militare judeţene de către comisii special constituite iar vizitele medicale se vor face la spitale militare de specialitate, funcţie de arma pentru care optează rezervistul: marină, aviaţie sau forţe terestre. Excepţie face Direcţia generală de informaţii a apărării şi structurile suboordonate care vor decide numărul de funcţii prevăzute a fi încadrate cu rezervişti voluntari şi le vor supune aprobării ministrului apărării naţionale. Toate celelalte categorii vor fi coordonate de Statul Major General şi structurile subordonate.

Pe timpul instruirii şi al misiunilor rezerviştii voluntari beneficiază de aceleaşi drepturi cu militarii activi.

Joi, 16 martie, emisiunea „Euroatlantica” difuzată de la 21.05 de Radio România Actualităţi va fi dedicată Legii rezerviştilor voluntari, cu invitaţi din structuri specializate ale Ministerului Apărării Naţionale.


Etichete Recrutari armatarezervisti voluntariemisiunea EuroatlanticaLegea rezervistului Voluntarinformatii despre rezervistii voluntarirecrutari pentru rezervisti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live