Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (in continuare) Marţi, 02 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

20 Mai 2013
Vizualizari: 2137
Comentează add

Recomandarea autorităţilor locale din Valea Jiului este însă ca minerii să-şi schimbe meseriile şi îi trimit la cursuri care nu sunt însă în concordanţă cu piaţa muncii.

Minerii din Valea Jiului se pregătesc pentru noi disponibilizări

ilie-pintea

Mineri ieşind din tură. Foto Ilie Pintea.

Minerii din Valea Jiului se pregătesc pentru un nou val de disponibilizări, în timp ce ministerul economiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care să reglementeze eventuale redeschideri de exploataţii miniere.

Recomandarea autorităţilor locale din Valea Jiului este însă ca minerii să-şi schimbe meseriile şi îi trimit la cursuri care nu sunt însă în concordanţă cu piaţa muncii. 

Întârzierea cu care a fost adoptat bugetul Societăţii naţionale de închideri de mine a dus la decalarea programului de restructurare pentru acest an, în urma căruia aproximativ 500 de mineri vor fi concediaţi.

Ei vor primi plăţi compensatorii şi un venit de completare pe lângă ajutorul de şomaj, dar disponibilizările mai au de aşteptat, pentru că e nevoie de câteva acte normative pe care guvernul le va adopta în perioada următoare. 

Directorul general al Societăţi Naţionale Închideri de Mine Valea Jiului, Petre Drăgoescu, spune că o disponibilizare concretă ar putea avea loc în septembrie.

"Între timp, s-a mai pensionat o persoană, deci cu cât aplicăm mai târziu cu atât numărul, probabil, va scădea.

"Cred că undeva la începutul lunii septembrie am putea vorbi de o disponibilizare concretă", spune Petre Drăgoescu.

Pentru viitorii şomeri din rândul minerilor, Agenţia judeţeană de ocupare şi formare profesională Hunedoara are aceeaşi ofertă ca pentru toţi cei care sunt în căutarea unui loc de muncă, fără să fie constituie cursuri pentru meserii conexe mineritului. 

Vasile Constantin Iorgovan, directorul agenţiei, spune că forţa de muncă ar putea fi recalificată.

"Probabil că tot pe fonduri europene vom avea posibilitatea să recalificăm această forţă de muncă pentru a o îndrepta către alte meserii: construcţii, confecţioner articole textile şi pielărie, bucătar, ospătar, brutar, patiser, dar, sigur că şi această piaţă poate fi la un moment dat suprasaturată", spune Vasile Constantin Iorgovan.

Programul de concedieri colective în mineritul din Valea Jiului va continua în următorii cinci ani, iar în acest interval trei exploatări miniere la care lucrează acum peste 2.300 de oameni vor fi închise, potrivit acordurilor României cu FMI.


Etichete Valea Jiuluimineridisponibilizări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live