Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 29 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

30 Martie 2018
Vizualizari: 1353
Comentează add

În România, vor fi create 92 de registre naţionale de pacienţi care suferă de boli cronice

Min. Sănătății anunța ca vor fi create 92 de registre naţionale de pacienţi

radiojurnal

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea (stanga). Foto: Arhiva RRA.

În România, vor fi create 92 de registre naţionale de pacienţi care suferă de boli cronice, finanţate cu bani europeni, a anunţat astăzi ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

Aceste registre vor conţine date despre forma de boală, gradul de afectare, tratamentul aplicat şi reacţia pacientului la tratament, a mai spus doamna Pintea.


Sorina Pintea: Este obligatoriu ca la nivelul societăţii să existe aceste registre. Prin Ordonanţa de Urgenţă 8, publicată pe 1 martie, definim registrele naţionale. Este foarte greu şi pentru noi ca minister, este foarte greu pentru Casa de Asigurări de Sănătate să stabilească nişte priorităţi dacă nu ai o predictibilitate. Este foarte greu pentru medicii diverselor patologii să acceseze ei, la rândul lor, nişte fonduri, nişte granturi, dacă nu au o evidenţă exactă a acestor pacienţi.


Realizator: Unul dintre registrele naţionale de pacienţi se va referi la mastocitoză, o boală rară, care afectează pielea, organele interne, măduva osoasă, tractul gastrointestinal, ficatul şi splina. În România, sunt în prezent 90 de pacienţi cu mastocitoză, din care 44 sunt copii.

Însă doctorul Horia Bumbea, care i-a inclus anul trecut pe cei 90 în registrul european de profil, susţine că numărul celor care suferă de această boală ar putea fi mult mai mare, aproape dublu, întrucât afecţiunea este subdiagnosticată.


Etichete Româniaregistre naţionale de pacienţi care suferă de boli croniceministerul sanatatiisorina pinteacasade asigurari de sanatatetratamentmastocitozacopii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live