Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mica fermă de familie, modelul agricol "cel mai răspândit în UE"

Dezvoltarea fermelor mici şi a exploataţiilor agricole familiale va fi principalul subiect dezbătut de miniştrii agriculturii din ţările membre ale UE la întâlnirea de la Vilnius.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Septembrie 2013, 10:55

La acest sfârşit de săptămână, miniştrii agriculturii din ţările membre ale Uniunii Europene au o întâlnire neoficială la Vilnius, dedicată, în special, dezvoltării fermelor mici şi a exploataţiilor agricole familiale.

Scopul principal al întâlnirii miniştrilor europeni ai agriculturii este pregătirea viitoarelor acţiuni, de anul viitor, proclamat de Adunarea Generală a ONU drept An internaţional al agriculturii familiale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Mica fermă de familie este modelul agricol cel mai răspândit în toate ţările membre ale Uniunii şi este considerată fundamentul agriculturii europene competitive, durabile, orientate către piaţă şi care răspunde în modul cel mai direct aşteptărilor societăţii.

Audio: Reuniune neoficială la Vilnius a miniştrilor agriculturii din ţările membre ale Uniunii Europene.

Promovarea exploatărilor familiale şi a micilor fermieri este, de altfel, una din coordonatele reformei politice agricole comune, al cărei autor este comisarul european, Dacian Cioloş.

"Legat de micii fermieri, am propus o schemă simplificată de subvenţie pe fermă, începând din 2014 până în 2020, care poate să rămână acceaşi, constantă, o sumă fixă, cu un număr de controale şi cu birocraţie mult redusă pentru fermele mici.

"În Programul de dezvoltare rurală vor fi mai multe măsuri prin care micii fermieri, cu nişte scheme simplificate, sunt încurajaţi să investească, investiţii mici, la scară mai mică, dar importante pentru orientarea şi consolidarea fermelor mici pe piaţă", a spus Dacian Cioloş.

Discuţiile pe care le vor avea miniştrii europeni ai Agriculturii, la Vilnius, vor viza şi modul în care politica Uniunii, aplicată la nivel naţional, regional sau chiar local, poate ajuta la întărirea micilor exploataţii şi la crearea unui mediu favorabil înfiinţării de asociaţii ale producătorilor care să-şi unească forţele şi să producă împreună.

Reuniunea va fi, de altfel, o bună ocazie pentru schimbul de opinii în legătură cu introducerea inovaţiilor tehnice şi în aceste ferme mici, crearea unor pieţe locale unde micii fermieri să-şi poată vinde produsele, potenţarea rolului social al agriculturii de tip familial pentru păstrarea tradiţiilor şi vitalizarea mediului rural.

Participanţilor le vor fi prezentate exemple de bune practici, modele de ferme mici sau mici exploataţii familiale din domeniul culturilor de plante bio, al zootehniei ecologice sau al industriei alimentare cu înalte standarde de calitate.