Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CALENDAR CULTURAL Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Prisăcariu

2 Octombrie 2013
Vizualizari: 3527
Comentează add

Jack Goldstein, inginer chimist, cercetător, profesor în domeniul metalelor rare, a prezentat în faţa comisiei de specialitate o tehnologie de extragere a aurului fără cianuri.

Metodă de extragere a aurului fără cianuri, prezentată comisiei

andreea-prisacariu

Roşia Montană

Comisia parlamentară pentru Roşia Montană a aflat azi că există alternativă la metoda exploatării cu cianuri propusă de investitorul canadian "Gold Corporation". 

Jack Goldstein este inginer chimist, cercetător, profesor în domeniul metalelor rare şi a prezentat astăzi în faţa comisiei de specialitate pentru Roşia Montană o tehnologie de extragere a aurului fără cianuri.

Aceasta a fost experimentată pentru moment doar în laborator, iar din lipsa fondurilor nu s-au mai continuat cercetările.

Jack Goldstein a spus că tehnologia prezentată de el este prietenoasă pentru mediu, elementul principal este triosulfatul de sodiu, o soluţie superioară soluţiei de cianură.

Întrebat de deputatul PSD Ştefan Viorel cât durează să fie pusă în funcţiune o astfel de instalaţie la nivel industrial, inginerul a spus că este nevoie de un an. 

"Noi venim cu o tehnologie care nu are nimic cu iazul sau cu cianură. 

Ştefan Viorel: Domnule profesor, dar dvs. veniţi peste 2 ani cu tehnologia asta, asta este diferenţa. Vă rog. 

Jack Goldstein: Sigur este greu din partea noastră, chiar dacă suntem specialişti să venim să contrazicem sau să evidenţiem o construcţie făcută de nişte indivizi. Din păcate, cunoaştem iazurile care au plecat împreună cu nămolul lor, atât la Borşa şi la Caznic, cât şi la Baia-Mare.

"Noi nu venim să spunem că barajul nu va rezista, că tehnologia cu cianură este o tehnologie care nu va da randamente. Nu. Noi venim să spunem că avem o tehnologie comparabilă, care e prietenoasă cu mediul şi ne permite nişte soluţii pe care, din păcate, tehnologia cu cianură nu permite", a mai spus Jack Goldstein în faţa comisiei parlamentare. 

Liviu Dragnea susţine proiectul Roşia Montană

Purtătorul de cuvânt al "Gold Corporation", Cătălin Hosu, a explicat că tehnologia cu cianuri propusă pentru proiectul minier de la Roşia Montană este o metodă sigură şi testată de experţi. 

"Tehnologia pe care o propunem în proiectul minier de la Roşia Montană este unica metodă cu adevărat sigură pentru mediu şi pentru oameni. Comisia Europeană este cea care spune că e cea mai bună tehnologie de extragerea aurului şi argintului şi această tehnologie a fost aprobată de către Comisie prin Directiva 21/2006, care este implementată în legislaţia românească din 2008", a afirmat Cătălin Hosu. 

Ministrul dezvoltării regionale, Liviu Dragnea, se declară susţinător al proiectului de lege privind exploatarea aurului de la Roşia Montană.

Spre deosebire de alţi colegi din guvern, care au spus că din poziţia de parlamentar ar vota împotrivă, Dragnea a afirmat azi în faţa comisiei parlamentare speciale că el e în favoarea proiectului şi ca ministru şi ca deputat, pentru că este nevoie de astfel de investiţii, cu condiţia respectării normelor de protecţie.  

Joi, la audieri sunt invitaţi, de la ora 10:00, Roşia Montană "Gold Corporation", urmaţi de Gabriel Resources şi MIN Vest.


Etichete Roşia MontanăexploatareaurargintcianuriJack GoldsteincomisieŞtefan ViorelLiviu DragneaCătălin HosuGold Corporation

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live