Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

1 Iunie 2019
Vizualizari: 811
Comentează add

Mesajul Sanctității Sale Papa Francisc la slujba de la Șumuleu Ciuc.

Mesajul Papei Francisc la Șumuleu Ciuc

rador

Papa Francisc. Foto: basilica.ro

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 iunie, ora 11:55)

Papa Francisc: Cu bucurie și recunoștiință față de Dumnezeu mă aflu astăzi, aici, împreună cu voi, dragi frați și surori, în acest îndrăgit Sanctuar Marian bogat în istorie și credință, unde ca fii venim s-o întâlnim pe mama noastră și să ne recunoaștem ca frați. Sanctuarele, locuri aproape sacramentale ale unei biserici, spital de campanie, păstrează memoria poporului credincios, care care în mijlocul necazurilor sale nu obosește în a căuta izvorul de apă vie, unde să-și împrospăteze speranța. Sunt locuri de sărbătoare și de celebrare, de lacrimi și de implorare. Venim la picioarele mamei, fără prea multe cuvinte, să ne lăsăm priviți de ea și pentru ca ea, privirea ei, să ne conducă la acela care este Calea, Adevărul și Viața. Și nu facem lucrul acesta la întâmplare, în orice fel, suntem pelerini. Aici, în fiecare an, în Sărbătoarea Rusaliilor voi veniți în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintașilor voștri și pentru a întări credința în Dumnezeu și devoțiunea față de Preacurata Fecioară Maria, reprezentată de monumentala statuie în lemn.

Acest pelerinaj anual aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă, participă la el și credincioși de alte confesiuni și este simbolul dialogului, al unității și al fraternității. Un apel la a recupera mărturiile de credință, o credință devenită viață și o mărturie de viață, devenită speranță. A peregrina înseamnă a fi conștienți că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăție stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi și tradiții. Sfântul popular credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin cântând Milostivirea Domnului. Dacă Cana Galuleei Maria a mijlocit la fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar ea veghează și mijlocește nu numai în fața fiului său, dar și în fața fiecăruia dintre noi, pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile și rănile trecutului, care alimentează diviziunea și fragmentarea.

Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu poţi să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o multă-râvnită convieţuire fraternă.

"A peregrina" înseamnă a ne simţii chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună, cerând împreună de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi dividenţe, adică neîncrederi, în noi oportunităţi de comunicare. Înseamnă a ne dezancora din siguranţele şi comodităţile noastre în căutarea unui pământ nou, pe care Domnul îl vrea să ni-L dăruiească.

"A peregrina" semnifică provocarea de a descoperi şi de a transmite spiritul de a trăi împreună, de a nu ne fi teamă să ne amestecăm, de a ne întâlni şi de a ne ajuta.

"A peregrina" înseamnă a participa la acea maree, sau flux, puţin haotic, care se poate transforma într-o adevărată experienţă de fraternitate, o caravană mereu solidară pentru a construi istoria.

"A peregrina" este a privi nu atât la ceea cea ar fi putut fi şi nu a fost, dar, mai degrabă, la tot ceea ce ne aşteaptă şi nu mai putem amâna; înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru, promovând şi încurajând solidaritatea, fraternitatea, dorinţa de bine, de adevăr şi de dreptate. Pelerinajul este un angajament de a lupta pentru cei care ieri au rămas în urmă să devină protagoniştii de mâine şi protagoniştii de astăzi să nu fie lăsaţi în urmă mâine.

Fraţi şi surori, pentru a face aceasta, este nevoie de o muncă artizanală, de ţese împreună viitorul. Iată de ce suntem aici pentru a spune împreună: Mamă, învaţă-ne să trasăm împreună viitorul! Mamă, învaţă-ne să trasăm împreună viitorul! Faptul de a fi pelerin la acest sanctuar, ne determină să ne îndreptăm privirea spre Maria şi spre misterul alegerii lui Dumnezeu.

Ea, o fată din Nazaret, o mică localitate din Galileea, la periferia Imperiului Roman, precum şi la periferia Israelului, prin "Da"-ul ei, prin "Amin"-ul rostit, a fost capabilă să dea început revoluţiei gingăşiei. Misterul alegerii din partea lui Dumnezeu, care îşi fixează privirea asurpa celor slabi, pentru a-i umili pe cei puternici, ne împinge şi ne încurajează şi pe noi să spunem "Da" sau "Amin", ca şi Ea, pentru a parcurge Calea Împăcării.

Fraţi şi surori, să nu uităm, că Domnul nu-L dezamăgeşte pe cel care riscă. Să meregem şi să mergem împreună, lăsând ca Evanghelia să fie fermentul capabil să impregneze totul şi să de popoarelor noastre bucuria mântuirii, a unităţii şi a fraternităţii.


Etichete mesajciucpapa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live