Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

26 Iunie 2016
Vizualizari: 5638
Comentează add

Bisericile Ortodoxe acordă o mare importanţă dialogului inter-creştin şi inter-religios şi-l consideră singura cale de a cultiva încrederea reciprocă, pacea şi reconcilierea.

Mesajul Marelui Sinod Ortodox din Creta

remus-radulescu

Episcopii ortodocşi adunaţi în plenul Marelui şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe la Academia Teologică din Creta- Grecia 17-26 iunie 2016. Foto: holycouncil.org 

Cei 163 de ierarhi participanţi la sinod au semnat la finalul lucrărilor un mesaj sinodal "către poporul ortodox şi către toate persoanele de bunavoinţă".

Mesajul a fost citit în cadrul Liturghiei oficiate duminică, 26 iunie 2016, de capii celor 10 Biserici Ortodoxe participante.

Mesajul afirmă că Sfântul şi Marele Sinod a avut ca prioritate proclamarea unităţii Bisericii Ortodoxe care are nevoie "să fie întărită şi să aducă roade noi."

Sinodalitatea ca principiu al unităţii se va manifesta pe viitor prin convocarea periodică a sfântului şi marelui Sinod la fiecare şapte sau zece ani.

Dialog confesional şi inter-religios

Dialogul cu creştinii non-ortodocşi este considerat de Biserica Ortodoxă de o mare importanţă, pentru că în acest fel lumea creştină poate să cunoască mai exact autenticitatea tradiţiei ortodoxe şi credinţa ortodocşilor.

Dialogul nu înseamnă deloc un compromis în materie de credinţă, accentuează mesajul Sinodului.

În condiţiile unei "explozii a fundamentalismului religios", sinodalii sunt pentru un dialog inter-religios sobru care poate să contribuie în mod semnificativ la creşterea încrederii reciproce a păcii şi a reconcilierii.

Apel pentru creştinii din Orientul Mijlociu

Biserica Ortodoxă condamnă cu fermitate "violenţele militare, persecuţiile, expulzările şi exterminarea minorităţilor religioase, convertirile forţate , traficul de refugiaţi, tortura şi teribilele execuţii sumare."

Sinodalii fac un apel către comunitatea internaţională să-i apere pe creştinii din Orientul Mijlociu, ca şi pe toţi oamenii din regiune care au un drept inviolabil să locuiască în ţara lor de origine ca cetăţeni cu drepturi egale.

De asemenea, sinodalii  apelează la autorităţile civile, la cetăţenii şi la  creştinii ortodocşi să continue să-i ajute pe refugiaţii ajunşi în ţările lor.

Credinţă, ştiinţă, ecologie 

Mesajul Sinodului ortodox aminteşte de schimbările radicale în bine pe care le-a adus dezvoltarea modernă a şttinţei şi tehnologiei, dar observă şi o serie de efecte negative precum: manipularea libertăţii, pierderea progresivă a unor tradiţii preţioase, distrugerea mediului înconjurător, contestarea valorilor morale. 

În acest context, Biserica Ortodoxă afirmă că este necesară şi o abordare spirituală a ştiinţei prin intermediul unei bioetici  fondate pe etica creştină şi pe învăţătura patristică.

În ceea ce priveşte criza ecologică, răspunsul creştin potrivit este pocăinţa pentru abuzurile care au condus la poluare, abţinerea  şi etica ascetică drept antidot la supra consum.

Participare parţială a Ortodoxiei la Sinod

Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la Marele Sinod din Creta de o delegaţie de 25 de ierarhi condusă de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel.

Din cele 14 Biserici autocefale, au participat la sinod doar 10. Patriarhiile Antiohiei, Moscovei, Bulgariei şi Georgiei au absentat, invocând nereguli procedurale în convocarea sinodului.


Etichete sinodortodoxdialogmesajbiserica

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live