Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

28 Noiembrie 2018
Vizualizari: 883
Comentează add

Mesaje la şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri.

Mesaje la şedinţa solemnă dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri

radiojurnal

Foto: Agerpres. 

Cele mai înalte autorităţi ale statului au transmis astăzi mesaje la şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri.

În timp ce şeful statului le-a cerut politicienilor să asculte vocea românilor, premierul Viorica Dăncilă a adresat un mesaj de pace şi unitate. O sinteză a declaraţiilor de Petruţa Dinu.

Reporter: Respectul legii şi libertatea individului au fost idealuri ale Marii Uniri care mobilizează şi societatea de astăzi şi care ar trebui să ghideze şi acţiunea parlamentului - arăta şeful statului.


Klaus Iohannis: Este responsabilitatea dumneavoastră să asigurați o bună legiferare, într-un cadru de dezbateri deschise și transparente, astfel încât deciziile luate aici să fie adaptate la nevoile reale ale societății.


Reporter: Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit despre 1 Decembrie 1918 ca despre un act de luciditate politică, arătând că Unirea a fost nu doar o reparaţie istorică, ci şi un proiect de societate valabil şi pentru viitor.


Călin Popescu-Tăriceanu: Ţine de noi, membrii parlamentului, dacă vom fi dispuşi să ne lăsăm inspiraţi de principiile şi valorile din care s-a hrănit Rezoluţiunea de la Alba Iulia, să le dăm motive românilor să fie patrioţi adevăraţi şi să facem din România o parte a libertăţii pentru toţi cetăţenii ei.


Reporter: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a făcut un apel la unitate pentru a construi viitorul.


Liviu Dragnea: Trebuie să încetăm acest război dintre român şi român. Sunt convins că sunt mulţi ca mine care gândesc la fel în toate grupurile politice din România şi îi invit pe toţi să construim împreună o strategie pentru această ţară.


Reporter: Şi premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj de unitate şi consens:


Viorica Dăncilă: Indiferent de mizele politice sau electorale pe care avem în faţă, în calităţile oficiale, ca prim-ministru sau ca preşedinte, avem datoria de a coopera, de a colabora între noi.


Reporter: Principesa Margareta i-a îndemnat pe politicieni să înveţe din trecut, arătându-şi admiraţia pentru faptele înaintaşilor, subliniind încă totodată sacrificiul uman.


Şi reprezentanţii partidelor parlamentare au susţinut discursuri în parlament.

Deputatul PNL Gigel Ştirbu a subliniat importanţa deciziilor luate de liderii politici de atunci şi de Casa Regală pentru făurirea statului român unitar, arătând că Centenarul trebuie să fie un moment de reflecţie şi pentru viitor.


Gigel Ştirbu: La 100 de ani de înfăptuirea României Mari mai sunt oameni în această ţară care nu realizează importanţa acelor decizii. Ce Românie lăsăm moştenire urmaşilor noştri?


Reporter: Liderul USR Dan Barna a făcut comparaţie între ceea ce au realizat înaintaşii şi cei ce administrează astăzi ţara.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a subliniat necesitatea unui pact neţional pentru a da generaţiilor ce vin o şansă pentru a sărbători cum se cuvine următorul Centenar.

Senatorul UDMR Novák Csaba Zoltán arăta că maghiarii din ţara noastră nu se pot raporta la fel ca românii la această sărbătoare, dar o respectă.

Preşedintele PMP Eugen Tomac a adus un omagiu celor care au înfăptuit actul major al Unirii, menţionând şi faptul astăzi se împlinesc 100 de ani de la Unirea Bucuvinei cu România.

Liderul minorităţilor naţionale reprezentate în parlament Varujan Pambuccian a vorbit despre rolul minorităţilor în făurirea Unirii şi a făcut un apel la întoarcerea la respectul de sine pe care l-au avut cei care au gândit Proclamaţia de la Alba Iulia


Etichete sesiune solemnaparlamentklaus iohannisliviu dragneaviorica dancilacalin tariceanumarea unirecentenar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live