Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Vineri, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Mihai

19 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1687
Comentează add

Autorităţile din Olanda susţin că nivelul şomajului din ţară le-ar impune şi în următorii doi ani să nu le dea permise de muncă românilor şi bulgarilor care-şi caută slujbe în Olanda.

Mentinerea restricţiilor pentru românii din Olanda, criticată

mihaela-mihai

Foto: Agerpres Arhivă.

Olanda a decis vineri să prelungească cu încă doi ani restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari. Măsura este justificată de autorităţile din Olanda prin creşterea şomajului în această ţară.

La Bucureşti, ministerul de externe a apreciat că decizia guvernului olandez ignoră apelurile recente ale Comisiei şi ale Parlamentului European, în sensul eliminării obstacolelor pe piaţa comunitară a muncii.

În opinia ministrului de externe, Teodor Baconschi, este "regretabil" că unele state membre decid să prelungească restricţiile pentru muncitorii românii, fără ca cifrele şi situaţia reală să o justifice.

Şeful diplomaţiei române spune că decizia Olandei nu susţine obiectivele europene de a construi o piaţă fără bariere şi restricţii interne.

În plus, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, măsura a fost luată la scurt timp după publicarea unui raport al Comisiei Europene, din care rezultă că în statele membre care au acceptat liberalizarea pieţei muncii nu s-a înregistrat până în prezent un impact serios la nivelul şomajului sau al salariilor.

Dimpotrivă, mai afirmă comunicatul diplomaţiei de la Bucureşti, au existat creşteri ale Produsului Intern Brut al ţărilor care au acceptat muncitori români şi bulgari.

Tratatele de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană prevăd că libera circulaţie a muncitorilor trebuie să existe la cinci ani de la primirea în forul comunitar, adică la 1 ianuarie 2012.

Statele membre pot solicita însă o autorizaţie din partea Comisiei Europene pentru a aplica restricţii încă doi ani, dar numai dacă se confruntă, la nivel naţional, cu probleme serioase pe piaţa muncii. Or, guvernul olandez îşi justifică decizia de vineri tocmai prin creşterea şomajului şi recesiunea economică iminentă.

Olanda şi-a reafirmat opoziţia faţă de aderarea pentru moment a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen

Un comunicat al guvernului de la Haga, citat de RFI, arată că numărul de imigranţi aflaţi acum pe teritoriul olandez este mai mare decât arătau previziunile şi se ridică la aproximativ 325 de mii.

Anual, mai spun autorităţile olandeze, aproape 20 de mii de muncitori români şi bulgari sosesc în ţara lor.

Săptămâna aceasta, Olanda şi-a reafirmat opoziţia şi faţă de aderarea pentru moment a României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ministrul imigraţiei şi azilului, Gerd Leers, a afirmat că, în pofida faptului că Finlanda şi-a schimbat parţial poziţia, Olanda nu va face la fel.

Autorităţile de la Haga leagă aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie de un "progres durabil şi ireversibil în lupta împotriva corupţiei".

Ministrul muncii, Sulfina Barbu, a anunţat ieri că autorităţile române vor merge la Bruxelles, la sfârşitul lunii, pentru a încerca să rezolve problemele restricţiilor aplicate muncitorilor români.


Etichete OlandaUEmuncăTeodor BaconschiMAEPE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live