Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

17 August 2012
Vizualizari: 2306
Comentează add

Trei membre ale grupului muzical Pussy Riot au fost fost găsite vinovate de huliganism după ce au interpretat, într-o catedrală, un cântec împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Membre ale Pussy Riot, găsite "vinovate de huliganism" Membre ale Pussy Riot, găsite "vinovate de huliganism" - Conține video

ioana-dogaru

Membrele Pussy Riot găsite vinovate de huliganism. Foto: Reuters.

O instanţă din Moscova şi-a anunţat verdictul în procesul în care este implicată trupa muzicală punk Pussy Riot.

Trei membre ale grupului muzical au fost găsite vinovate de huliganism şi condamnate la doi ani de închisoare, informează BBC.

Ele au fost acuzate că au interpretat în luna februarie, într-o catedrală, un cântec împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.

Cele trei femei - cu vârste de 22, 24 şi respectiv 30 de ani - au fost arestate în urmă cu cinci luni.

Judecătoarea Marina Syrova a spus că acţiunile acestor femei au "subminat grosolan ordinea socială".

Femeile îşi justifică protestul sub formă de "rugăciune punk" spunând că a fost un "act politic în semn de protest faţă de sprijinul pe care liderul Bisericii Ortodoxe Ruse i-l acordă preşedintelui Vladimir Putin.

La 21 februarie, membrele Pussy Riot au interpretat, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, cu măşti pe figură, acompaniate de chitare şi instalaţii de sonorizare, o "rugăciune punk" intitulată "Maica Domnului, alungă-l pe Putin!" de la putere.

Procurorul a cerut trei ani de închisoare pentru fiecare dintre ele, explicând că a ţinut cont de cazierul lor curat şi de faptul că două dintre ele au copii mici.

Pedeapsa maximă este de şapte ani de închisoare.

În timp ce procesul a dezbinat profund societatea rusă, judecătoarea din acest dosar, Marina Sîrova, a trecut joi sub protecţia statului ca urmare a ameninţărilor adresate de susţinători ai grupului, potrivit AFP.

Cele trei femei au primit numeroase semne de sprijin internaţional, îndeosebi a  deputaţilor germani, a cântăreţei Madonna, artistei avangardiste Yoko Ono - văduva lui John Lennon - sau a fostului membru al grupului Beatles Paul McCartney.

Proteste în faţa tribunalului din Moscova

Câteva persoane au fost reţinute, vineri, în faţa sediului Tribunalului Hamovnicesk din Moscova,unde urma să aibă loc procesul împotriva celor trei membre ale grupului punk Pussy Riot, informează BBC.

Video: Proteste în faţa tribunalului din Moscova. Sursă: Reuters.

 

Angajaţii poliţiei capitalei ruse au reţinut mai mulţi tineri care purtau cagule verzi pe cap asemănătoare cu cele purtate de tinerele din formaţia punk în timpul acţiunii organizate de ele în incinta Catedralei Iisus Hristos Mântuitorul.

Câteva sute de jurnalişti, dar şi numeroşi susţinători ai tinerelor se aflau în jurul prânzului în faţa tribunalului.

Majoritatea susţinătorilor purtau tricouri pe care erau scrise mesaje de solidaritate cu cele trei tinere.

Poliţia a cerut cetăţenilor să părăsească zona carosabilului şi să se retragă pe trotuare.

Nu departe de sediul tribunalului a avut loc o acţiune de protest a reprezentanţilor Partidului Liberal Democrat din Rusia, care şi-au arătat sprijinul faţă de Biserica Ortodoxă Rusă.

Tinerii care participă la acest pichet au purtat pancarte pe care scria: "Jos mâinile de pe Biserica Ortodoxă Rusă!", "Puneţi capăt atacurilor la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse!", "Nu murdăriţi ceea ce este sfânt!"


Etichete Pussy RiothuliganismMoscovaRusiaVladimir Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live