Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

18 Iunie 2012
Vizualizari: 1821
Comentează add

Medicii de familie ameninţă că vor boicota reţeta electronică dacă prescrierea nu va fi obligatorie şi pentru specialiştii din ambulatoriu şi doctorii de spital.

Medicii de familie critică sistemul reţetelor electronice

cristina-ghioca

Foto: Arhivă Reuters

Medicii de familie se declară împotriva mai multor schimbări din proiectul de modificare a contractului cadru.

Ei ameninţă că vor boicota implementarea reţetei electronice dacă prescrierea nu va fi obligatorie şi pentru specialiştii din ambulatoriu şi doctorii de spital, a declarat  preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.

"Vom boicota introducerea prescrierii electronice dacă nu vor fi obligaţi să utiliezeze acest nou sistem toţi doctorii, adică şi cei din spital, şi cei din  ambulatoriu. Ei dau pacienţilor bilete de trimitere, iar noi suntem obligaţi să prescriem reţete. Nu este corect", a spus medicul Doina Mihăilă.

Ea a precizat că medicii nu sunt de acord nici cu alte prevederi.

Potrivit Agerpres, cadrele medicale sunt nemulţumite că, pe durata concediului, listele cu pacienţi pot fi lăsate altor medici.

"Nu cred că ar fi corect să lăsăm lista unui coleg. Există riscul să pierdem bolnavi de pe listă", a mai spus preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.

Medicii susţin sistemul de prescriere electronică

Medicii de familie susţin noul sistem de prescriere electronică, dar solicită rezolvarea problemelor de la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care le crează lunar probleme. 

"În fiecare lună ducem la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti zeci de acte pentru modificarea unor date privind asiguraţii. De exemplu, unul decedează, altul se căsătoreşte sau schimbă domiciliul.

"Dar CASMB nu operează modificările trimise de noi. Astfel că listele se menţin cu erori. Sigur că medicul care prescrie medicamente pe numele unor decedaţi înseamnă că are probleme, dar dacă modificările cerute de noi nu sunt operate de CASMB, este o problemă acolo", a explicat un medic.

Medicii mai spun că dacă autorităţile nu ar vrea să fie fraudă în sistem, ar trebui ca ei să fie interesaţi să rezolve problemele de la sistemul informatic.

Medicii spun totuşi că bonusul de o sută de lei pentru cei care au peste 70 de sută din prescrieri în sistem electronic reprezintă banii pentru hârtia pe care o folosesc la imprimantă, întrucât bolnavii primesc şi reţeta pe hârtie.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi cea a CASMB, susţin că sistemul poate fi inaugurat.

Ministrul sănătăţii Vasile Cepoi a solicitat reprezentanţilor caselor de asigurări de sănătate şi a celor din direcţiile de sănătate publică să organizeze şedinţe de pregătire şi informare pentru medicii prescriptori şi famaciştii care vor fi implicaţi în prescrierea reţetei electronice.

Reţeta electronică trebuia să fie introdusă din 1 iunie, însă din cauza unor disfuncţionalităţi în sistem, implementarea a fost amânată.


Etichete reţetă electronicăsistem informaticlistepacienţiCNAS

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live