Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Coşlea

5 Iunie 2013
Vizualizari: 1666
Comentează add

Medicamentul Fervex a fost retras de la vânzare în toate variantele comercializate de către producător după identificarea unui lot "cu încărcătură microbiană".

Medicamentul de răceală, "retras din farmacii"

alexandra-coslea

Foto: Arhivă

Medicamentul Fervex a fost retras din farmacii, după ce producătorul a descoperit un lot cu încărcătură microbiană, Agenţia Europeană a Medicamentului hotărând retragerea de la vânzare a tututor formelor aflate pe piaţă, a declarat miercuri, pentru Mediafax, preşedintele ANM, Marius Savu.

Producătorul medicamentului, fabrica Upsa din Franţa a grupului american Bristol-Myers Squibb, a descoperit un lot cu încărcătură microbiană, respectiv Fervex cu aromă de zmeură, pentru care a cerut retragerea de pe piaţă, ca măsură de precauţie, a spus preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu.

Retragerea a fost extinsă ca o măsură de precauţie deoarece produsele menţionate mai sus sunt similare cu Fervex Raspbery aromă de zmeură.

"Datele colectate până în momentul de faţă sugerează că zahărul (sucroza) folosit în compoziţia acestor produse este sursa prezenţei microbiene.

"Prin urmare, datorită unor măsuri de precauţie extremă, Bristol-Myers Squibb retrage de pe piaţă aceste produse care au aceeaşi sursă de zahăr", precizează Bristol-Myers Squibb într-o declaraţie transmisă Mediafax.

Marius Savu a precizat că medicamentul Fervex cu aromă de zmeură nu se comercializează în România, dar în urma deciziei Agenţiei Europene a Medicamentului, Fervex a fost retras de la vânzare în toate variantele comercializate.

Bristol-Myers Squibb precizează că va continua să investigheze această problemă şi va furniza noi date deîndată ce vor fi disponibile.

Reacţiile adverse care ar putea fi produse de medicamentele Fervex cu încărcătură microbiană sunt greaţă, vărsături şi diaree, potrivit lui Marius Savu.

Anomaliile au fost descoperite la loturi necomercializate

În Franţa, compania Bristol-Myers Squibb a decis, în acord cu Agenţia naţională pentru siguranţă în utilizarea medicamentelor şi produselor de sănătate (ANSM), retragerea de la comercializare a tuturor loturilor de Fervex granule, atât varianta pentru adulţi, cât şi cea pentru copii, a căror dată de expirare este martie 2016. ANSM a anunţat această dispoziţie pe 23 mai.

Cu aproximativ o lună înainte, pe 26 aprilie, producătorul a decis, tot în acord cu ANSM, să retragă loturile de Fervex pentru adulţi cu aromă de zmeură care expirau în februarie 2016, ca măsură de precauţie, după ce a constatat anomalii la patru loturi din acest produs, care nu intraseră în circuitul comercial, în urma unor analize de rutină, se arată pe site-ul ANSM.

În urma unor investigaţii suplimentare, efectuate după 26 aprilie, compania farmaceutică a decis retragerea altor două produse Fervex, cu formule comparabile cu varianta cu aromă de zmeură pentru adulţi.

Sortimentul Fervex fără zahăr nu se numără printre produsele retrase.


Etichete FervexmedicamentretrasfarmaciiAgenţia Europeană a MedicamentuluiMarius Savuaromă de zmeurăgreaţădiareevărsături

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live