Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Andreea Marin

29 Noiembrie 2012
Vizualizari: 7108
Comentează add

Max este antrenat de trei ani de aceeași persoană pentru detectarea dispozitivelor explozive improvizate – despre care se spune că sunt ”specialitatea afganilor”.

Max - povestea unui câine militar Max - povestea unui câine militar - Conține audio Max - povestea unui câine militar - Conține galerie foto

andreea-marin

Câinele militar Max: Foto: Andreea Marin.

El este Max şi a stat un an în teatrul de operaţii din Afganistan... dublul misiunii unui militar de rând. Nu este gradat, deşi a salvat multe vieţi pe câmpul de luptă.

Nu a fost medaliat la întoarcerea în ţară, dar va fi vedeta paradei militare din 1 decembrie din Piaţa Arcului de Triumf.

Max este singurul câine român care s-a adaptat temperaturilor foarte ridicate şi solului arid din Afganistan.

Nu i-a fost nici lui uşor, dar spre deosebire de alţi câini, vedeta noastră care ”nu ştie să latre” - după cum susţine conductorul său plutonier major Valentin Roşioară - şi-a dus la bun sfârşit misiunea.

Audio: Interviu realizat cu plutonierul major Valentin Roşioară.

Max este antrenat de trei ani de aceeaşi persoană pentru detectarea dispozitivelor explozive improvizate – despre care se spune că sunt ”specialitatea afganilor”.

La parada militară de 1 decembrie de anul acesta, Max îl va însoţi pe conductorul său plutonier major Valentin Roşioară pe MRAP – o maşină de luptă blindată folosită de militarii români în Afganistan.

În prezent, ţara noastră dispune – potrivit oficialilor din ministerul Apărării Naţionale – de 17 astfel de MRAP-uri primite de la partenerii americani pentru antrenarea militarilor români care urmează să plece în misiuni în Afganistan.

Nici Max şi nici conductorul său nu ştiu dacă vor mai lua vreodată drumul unei misiuni în Afganistan.

Până atunci, amândoi vor fi vedetele paradei de Ziua Naţională a României şi să sperăm că şi câinele salvator de vieţi va fi înaintat în grad – poate chiar de decembrie.
 


Etichete exclusiv online1 decembrie 2012Ziua naţionalăMaxcâinearmatăAfganistanValentin RoşioarăMRAPMApNplutonierparadă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live