Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Măsuri de combatere a schimbărilor climatice

Comisia Europeană a lansat o campanie de sensibilizare a opiniei publice pentru combaterea schimbărilor climatice.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 18 Mai 2013, 19:40

Timp de două luni, Comisia Europeană aşteaptă opiniile cetăţenilor despre măsurile urgente ce trebuie luate pentru a combate schimbările climatice, într-o campanie de sensibilizare a opiniei publice, care a fost lansată, vineri, la Varşovia.

Comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, va participa la dialoguri cu cetățenii şi reprezentanţii întreprinderilor şi autorităților din cinci țări din Europa de Sud și de Est despre modalitățile de accelerare a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.

Ţările cuprinse în această inițiativă sunt Portugalia, Italia, Polonia, Bulgaria şi Lituania, o caracteristică a lor fiind faptul că populația de aici este tot mai îngrijorată de ce pot aduce schimbările climatice, iar potențialul de reducere a emisiilor prin eforturi personale este mai ridicat decât în alte țări europene.

Audio: La Varşovia, tema dezbaterii a fost „Înscrierea economiei poloneze pe traiectoria unor emisii reduse de dioxid de carbon.”

S-a ajuns la aceste concluzii în urma unor sondaje de opinie efectuate la nivel european.

Astfel, vineri, la Varşovia, tema dezbaterii a fost „Înscrierea economiei poloneze pe traiectoria unor emisii reduse de dioxid de carbon.”

Comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, i-a încurajat pe cetăţeni să intre direct în acţiune.

„Numai dacă începem să acţionăm acum împotriva schimbărilor climatice, putem spera la un viitor luminos. Da, prin alegerile noastre personale, cu toţii putem conta în lupta împotriva schimbărilor climatice. Vreau să-i ascult pe cetăţeni şi să discutăm ce putem face la nivel personal pentru a acţiona concret împotriva schimbărilor climatice.

"Cumpărarea de produse locale sau cu etichetă energetică, mersul cu bicicleta sau evitarea risipei de energie sunt câteva exemple de obiceiuri uşor de însuşit. Ce ne împiedică să punem în practică idei care sunt în mod evident bune? Aştept contribuţiile dumneavoastră pe parcursul acestor dialoguri”, a spus Connie Hedegaard.

Săptămâna viitoare, pe 22 mai, la Vilnius, se va discuta despre „Reducerea deșeurilor. Reducerea emisiilor. Reducerea costurilor”, pe 28 mai, la Sofia, despre „Edificarea unei societăți cu emisii reduse de dioxid de carbon în Bulgaria”, pe 6 iunie, la Lisabona, despre „Tranziția spre un viitor nedăunător climei”, şi, în final, pe 7 iunie, la Milano, despre „Cum putem trece la un consum mai sustenabil?”.

Cele cinci evenimente naționale îmbină dezbaterea publică cu elemente de divertisment şi spectacole artistice.

Publicul larg are nu numai posibilitatea de a contribui la dezbatere, dar și de a discuta online cu comisarul Hedegaard online pe Twitter sau Facebook.