Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (continuare) Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

13 August 2014
Vizualizari: 967
Comentează add

Comisia Europeană recomandă o reacţie coordonată a statelor membre în lupta împotriva incendiilor de pădure cu care Europa se confruntă în fiecare vară.

Măsuri coordonate pentru lupta împotriva incendiilor de pădure Măsuri coordonate pentru lupta împotriva incendiilor de pădure - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Euranet Plus.

În fiecare an, mii de hectare de pădure sunt mistuite de incendii. Cele mai expuse sunt, desigur, ţările din sudul continentului: Spania, Croaţia, Portugalia, Italia şi Franţa. Însă, săptămâna trecută, de exemplu, Suedia s-a confruntat cu cele mai grave incendii de pădure din istoria modernă a ţării, favorizate de secetă şi de temperaturile caniculare neobişnuite pentru o ţară nordică.

Focul a cuprins aproape 100 de km pătraţi de pădure, a determinat evacuarea a peste 1.000 de persoane şi, din păcate, un om şi-a pierdut viaţa. Întrucât de cele mai multe ori, capacitatea naţională de luptă cu flăcările care cuprind suprafeţe întinse este insuficientă, poate fi declanşat imediat mecanismul de protecţie civilă la UE.

Audio: Măsuri coordonate pentru lupta împotriva incendiilor de pădure.

Statele membre acţionează solidar şi se ajută între ele cu elicoptere şi avioane cu apă, cu echipamente şi cu personal de luptă împotriva incendiilor.

Platforma Comisiei Europene pentru incendii se numeşte "Centrul de reacţie de urgenţă" şi el coordonează ajutorul acordat la nivel european în caz de catastrofă şi tot prin el se asigură eficacitatea ajutorului.

La fel s-a întâmplat şi în cazul incendiilor recente din Sudia, când Italia şi Franţa au răspuns imediat la apelul Centrului de coordonare pentru reacţie de urgenţă al UE şi au trimis fiecare câte două avioane pentru stingerea focului.

Însă centrul nu funcţionează numai în caz de urgenţă. Înainte să înceapă vara, şi deci perioada cea mai expusă, "Centrul de reacţie de urgenţă" organizează întâlniri cu reprezentanţi din toate ţările membre, facilitând astfel schimbul de informaţii privind disponibilitatea participării la operaţiuni comune.

Apoi, în plin sezon estival au loc videoconferinţe săptămânale, în special cu ţările unde există un risc crescut de incendii care ar putea fi depăşite de situaţie şi, deci, trebuie ajutate.

Din 2001, când a fost creat prin mecansimul european de protecţie civilă, la care participă 31 de ţări, cele 28 ale Uniunii plus Islanda, Norvegia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, au fost gestionate peste 300 de catastrofe, nu numai la evenimentele din Europa, ci inclusiv în Statele Unite, după uraganul Catrina din 2005, în Haiti la cutremurul devastator din 2010 sau la taifunul din Filipine de anul trecut.


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUniunea EuropeanăincendiihectareSpaniagreciaSuediatemperaturicaniculacentrul de reactie urgentaplatformafoc

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live