Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA Joi, 02 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

2 Februarie 2017
Vizualizari: 962
Comentează add

În alegerile anticipate din 26 martie alegătorii bulgari vor putea folosi pentru prima dată în toate secțiile mașini de vot.

Maşina bulgărească de vot

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Foto: Arhivă.

Pentru a reduce fraudele și comerțul cu voturi bulgarii vor aplica sistemul american de votare. În alegerile anticipate din 26 martie alegătorii vor putea folosi pentru prima dată în toate secțiile mașini de vot.

Curtea supremă administrativă a anulat azi decizia Comisiei centrale electorale pentru folosirea limitată a mașinilor de vot în numai 500 din cele aproape 12 000 de secții. În acest mod guvernul interimar a fost obligat să asigure, fie prin închiriere, fie prin cumpărare, mașini pentru toate secțiile. Drept urmare costul alegerilor se va dubla de la 30 la 60 de milioane de leva, egale cu 30 de milioane de euro.

Curtea supremă administrativă a fost sesizată de partidul de centru dreaptă „Noua republică” condus de fostul co-președinte al Blocului reformator, Radan Kânev. Azi liderii partidului au cerut demisia membrilor Comisiei centrale electorale pentru nerespectarea Codului electoral.

Mașinile de vot garantează secretul votării și înlesnesc procesul electoral. Rolul comisiilor va fi redus la organizarea și garantarea ordinii în secții. Rezultatele vor putea apare aproape imediat, în timp real. Va fi practic redusă la zero posibilitatea cumpărării, nu numai de voturi, dar și de comisii întregi și îngreunată fraudarea alegerilor.

Până acum mașinile de vot au fost folosite de două ori – în mod experimental, și de alte două – pe o scară limitată. 23% din alegătorii în 200 de secții au ales să voteze cu mașini în alegerille prezidențiale. Închirierea, transportul și software-ul necesar au costat câte 760 de euro pe o mașină.

Mai mulți lideri politici și experți avertizează că până la data viitorului scrutin – 26 martie, vor putea foarte greu asigurate cele 12 000 de mașini necesare. Vor apare probleme suplimentare la secțiile în străinătate.

Liderul partidului „Noua republica”, Radan Kânev, a declarat că cele 12 000 de mașin costa cât furturile, timp de o săptămănă, ale partidului GHERB – formațiunea ex-premierului Boiko Borisov. „Este o zi nefericită pentru GHERB și pentru Partidul socialist care au folosit pe scară largă frauda electorală. În urmă menținerii la putere, în perioada tranziției a reprezentanților mafiei politice Bulgaria a pierdut miliarde”, a spus Kânev. El a cerut ca numărarea buletinelor celor care vor prefera să voteze în modul tradițional, să fie făcută prin scanare.


Etichete masini de votBulgariaalegeri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live