Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

11 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1376
Comentează add

Arhivele naţionale din SUA au făcut publică mărturia fostului preşedinte Richard Nixon, depusă în timpul scandalului Watergate, în urma căruia a fost forţat să demisioneze din funcţie.

Mărturia lui Nixon din ancheta Watergate, făcută publică

ionut-dragu

Richard Nixon se afla în cel de-al doilea mandat ca preşedinte al SUA atunci când a izbucnit scandalul Watergate. Foto: Arhivă Reuters.

Potrivit BBC, mărturia secretă oferită de fostul preşedinte Richard Nixon, în scandalul Watergate, judecătorilor americani, a fost declasificată printr-un ordin judecătoresc, şi eliberată în urma solicitării unui istoric.

Juriul care a deliberat declasificare arhivelor, s-a arătat interesat despre cele aproape 19 minute lipsă ale unei conversaţii cheie dintre Richard Nixon şi şeful echipei sale de la Casa Albă.

La acea vreme, Richard Nixon a refuzat să facă publice înregistrările din Biroul Oval şi apoi a refuzat să se conformeze unei citaţii în acest sens, invocând "privilegiul executiv".

Printre cei care au urmărit acest subiect îndeaproape este Stanley Kutler de la Universitatea din Wisconsin care a scris o serie de cărţi despre fostul preşedinte american Richard Nixon.

Scandaul Watergate a început cu arestarea, în iunie 1972 a cinci bărbaţi care au pătruns în birourile Congresului Naţional Democrat din complexul Watergate din Washington DC.

Potrivit BBC, deoarece investigaţiile au arătat că spărgătorii au fost plătiţi cu bani din fondurile prezidenţiale în timpul mandatului republicanului Richard Nixon, în perioada campaniei electorale, scandalul a ajuns până la persoane din Casa Albă.

La doi ani după acest incident, fostul preşedinte american Richard Nixon a fost forţat de împrejurări să demisioneze din funcţia de şef al statului.

Benzile cu înregistrarea discuţiei dintre fostul preşedinte american Richard Nixon şi şeful echipei sale de la Casa Albă a fost predată arhivelor naţionale americane în iunie 1975.

Printre acestea s-a regăsit şi o înregistrare denumită "The Smoking Gun" înregistrare care a arătat că Richard Nixon a jucat un rol important.

Acest incident a devenit ulterior un sinonim pentru scandalurile politice.

Potrivit BBC, amănunte cu privire la acest scandal politic au apărut în mare parte prin efortul depus de doi reporteri ai publicaţiei Washington Post, Bob Woodward şi Carl Bernstein, care au obţinut detalii de la un informator secret, cunoscut doar sub numele de "Deep Throat".

În 2005, la 33 de ani de la izbucnirea scandalului Watergate, "Deep Throat" s-a fost dovedit a fi Mark Felt, un oficial de rang înalt al FBI.

În aprilie 1973, potrivit BBC, o serie de colaboratori de la Casa Albă şi-au pierdut locurile de muncă, iar în luna iulie a aceluiaşi an presa de peste ocean relata că un sistem de înregistrări secrete au surprins mai multe apeluri telefonice şi conversaţii din Biroul Oval.


Etichete Richard NixonWatergatescandaldeclaraţiiarhiveDeep ThroatBob WoodwardCarl BernsteinWashington PostBen BradleeMark FeltFBI

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live