Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

1 Martie 2021
Vizualizari: 133
Comentează add

Proiectul de buget pe 2021 a intrat în dezbaterea plenului Parlamentului.

Marți, vot final pentru proiectul de buget pe 2021

florin-lepadatu

Foto: Agerpres.

Proiectul de buget pe 2021 a intrat în această după-amiază în dezbaterea plenului Parlamentului.

Premierul Florin Cîțu a vorbit în fața senatorilor și deputaților despre reformarea administrației publice, transparență în cheltuirea banilor sau alocarea de resurse pentru investiții. Şeful executivului spunea că prioritățile acestui buget sunt reformă, investiții și sănătate.

Florin Cîţu: Am alocat resurse pentru toate ministerele și resurse record la investiții, pentru că doar prin investiții putem avea o economie care să crească și prin creșterea economică putem să plătim și pensii și salarii, dar în același timp, acest buget este declarația mai fermă pentru români că în anul acesta, în premieră, vom tăia toate căile prin care se fură banii din bugetul statului. Este promisiunea mea pentru români şi este o declarație fermă.


Realizator: Din opoziție, social-democraţii au criticat din nou bugetul, pe care îl consideră unul de austeritate și rușinos pentru România, pentru că nu s-a investit în educație și sănătate. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat guvernul și pentru că alocă bani în mod discreționar autorităților locale.


Marcel Ciolacu: Nimeni, niciodată, în 30 de ani nu şi-a permis să vină cu o anexă direcţionată doar pentru anumite formațiuni politice. Vrem și noi să știm criteriile pe care le-aţi folosit și cine a justificat aceste alocări. Nu ați avut bani de pensii, de alocații, pentru mineri, pentru profesori, în schimb, ați avut 380 de milioane să daţi la PNL, USR și UDMR.


Realizator: Niciun amendament al opoziției nu a trecut în comisiile de specialitate, dar vor fi susținute din nou în plen, în timpul dezbaterilor. Şi copreședintele AUR, George Simion, a criticat neacceptarea amendamentelor depuse de opoziție:


George Simion: Ne jucăm de-a democrația, ne jucăm de-a parlamentarismul, ne facem că facem. Nu e corect față de o țară care nu are nici şcoli și nici spitale. Nu e corect față de o țară care nu mai produce nimic și nu e corect să nu avem un plan de țară, să nu avem o idee ce facem la anul, ce facem peste patru ani, ce facem peste 10 ani.


Realizator: Partenerii de guvernare, cei de la USR-PLUS, au susținut că este datoria tuturor politicienilor să se asigure că modul în care se elaborează bugetul corespunde nevoilor actuale. Senatorul Claudiu Mureșan a vorbit despre responsabilitate și onestitate.


Claudiu Mureșan: Responsabilitatea înseamnă înainte de orice să fim realişti în estimările bugetare și să ne asigurăm că cifrele reflectă adevărul. Vorbesc unii că acest buget ar fi un buget al austerității. Eu zic că este un buget al responsabilității, cu o sumă record alocată investițiilor și cu bani pentru combaterea pandemiei, 1,4 miliarde de lei doar pentru campania de vaccinare.


Realizator: Și UDMR susține proiectul de buget din acest an, care este, în opinia deputatului Miklos Zoltan, un prim pas în procesul reformării țării, centrat pe investiții și pentru susținerea mediului antreprenorial.


Miklos Zoltan: Trebuie să investim inteligent și să creăm plusvaloare. Acest buget ne va ajuta în acest sens, acest buget va ajuta și autoritățile locale să acopere cheltuielile sociale, culturale, cu educația, prin asigurarea de sume predictibile și consistente. În plus, proiectele de dezvoltare locală vor avea și acestea marja necesară de finanțare.


Realizator: În favoarea bugetului pe acest an, în forma adoptată de Guvern, va vota și Grupul Minorităților Naționale.

La această oră, senatorii și deputații dezbat proiectul de buget pe articole. Discuțiile vor avea loc și mâine, când este programat votul final, informează Rador.


Etichete buget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live