Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Moţatu

7 Septembrie 2017
Vizualizari: 629
Comentează add

Ministerul Britanic de Interne avansează o serie de măsuri destinate să reducă sosirea migranţilor europeni slab calificaţi, după Brexit.

Marea Britanie vrea să pună capăt liberei circulaţii a muncitorilor

sorin-motatu

Marea Britanie vrea să pună capăt liberei circulaţii a muncitorilor după ieşirea din Uniunea Europeană şi să limiteze migraţia europenilor slab calificaţi. Informaţia a fost publicată de cotidianul The Guardian, care citează un document de lucru al guvernului britanic.

Autorităţile de la Londra susţin că, pentru a fi considerată un avantaj pentru ţară, imigraţia nu ar trebui să fie numai în beneficiul migranţilor, ci să fie profitabilă din punct de vedere financiar şi locuitorilor Marii Britanii, se arată în documentul redactat luna trecută de Ministerul britanic de Interne.

Ministerul Britanic de Interne avansează o serie de măsuri destinate să reducă sosirea migranţilor europeni slab calificaţi, după Brexit.

Aceştia ar urma să primească permise de sejur cu o durată de maximum doi ani, iar cei înalţi calificaţi de trei până la cinci ani.

Pe piaţa muncii li se va acorda preferinţe muncitorilor rezidenţi şi se va restrânge posibilitatea pentru europeni să caute de lucru în Marea Britanie. Guvernul de la Londra ar urma să limiteze drastic dreptul la reîntregire a familiei pe teritoriul său şi să reintroducă obligaţia prezentării unui paşaport la intrarea în ţară pentru cetăţenii europeni, în locul cărţii de identitate, aşa cum este în prezent.

Propunerile ar urma să fie supuse în negocieri cu Uniunea Europeană şi ar urma să intre în vigoare după o perioadă de tranziţie de doi ani. Un purtător de cuvânt al Guvernului Britanic a declarat că nu comentează documente de lucru care fac obiectul unei scurgeri de informaţii şi a precizat că executivul va prezenta în curând primele propuneri pentru un nou sistem care să permită reluarea controalelor la graniţe.

Chestiunea statutului celor 3,2 milioane de europeni care trăiesc peste Canalul Mânecii şi a milionului de britanici stabiliţi în restul Uniunii Euroopene se află în centrul negocierilor de separare dintre Londra şi Bruxelles.

În iunie, premierul Theresa May a prezentat un proiect pentru a reglementa statutul post-Brexit al europenilor instalaţi deja în Regatul Unit. Ea a promis că nimeni nu va fi expulzat din ţară imediat după pronunţarea divorţului de Uniunea Europeană, prevăzut în martie 2019, şi că Londra va oferi posibilităţi pentru ca europenii să poată să rămână în Marea Britanie.

Peste două sute de mii de români muncesc şi trăiesc în această ţară.

Europarlamentarul Cristian Preda e de părere că "ar fi prost şi pentru europeni şi pentru britanici" dacă Marea Britanie va ajunge să blocheze orice intrare a lucrătorilor europeni pe teritoriul său

"Cred că economia britanică are nevoie de anumite competenţe, aşa cum s-au exprimat lucrurile până acum, cât a existat libertatea de circulaţie; cred de asemenea că europenii sunt interesaţi să lucreze în Marea Britanie, există o admiraţie a europenilor pentru Marea Britanie şi o dorinţă de a trăi în societatea britanică.

"E firesc să existe aceste schimburi, suntem într-o perioadă în care peste tot lumea circulă, sunt mari mişcări de populaţii, că e vorba de migraţie, că e vorba de muncitori detaşaţi, că e vorba de oameni care decid să lucreze sau să trăiască în altă parte decât acolo unde s-au născut, asta e tendinţa vremii.

"Ideea că de acum punem bariere între noi europenii nu este rezonabilă. Eu mă aştept, totuşi, la soluţii inteligente şi care să avantajeze şi cetăţenii europeni care vor în continuare să trăiască în Marea Britanie odată ce sunt acolo, odată ce au muncit pentru PIB-ul Marii Britanii, şi cetăţenii britanici care vor să lucreze în Europa, pentru că evident că dacă Londra face o mişcare radicală către ceilalţi europeni, europenii vor răspunde", a mai declarat la RRA europarlamentarul Cristian Preda.


Etichete Marea Britanie vrea să pună capăt liberei circulaţii a muncitorilorcristian preda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live