Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Marea Britanie "nu ar trebui să impună agenda celorlalte state membre UE"

Declaraţia şefului executivului european se referă la două dintre cele mai sensibile teme din campania electorală din Marea Britanie, imigraţia şi apartenenţa ţării la UE.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 06 Mai 2015, 14:37

Marea Britanie nu ar trebui să impună agenda celorlalte 27 de state membre ale Uniunii Europene, spune preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker cu doar două zile înaintea alegerilor generale din această ţară.

Declaraţia şefului executivului european se referă la două dintre cele mai sensibile teme din campania electorală din Marea Britanie, imigraţia şi apartenenţa ţării la Uniunea Europeană.

Confruntat cu ascensiunea formațiunii anti-europene, UKIP, premierul David Cameron a anunțat încă de anul trecut că în cazul în care partidul său conservator va câştiga alegerile intenţionează să organizeze un referendum privind locul Marii Britanii în Uniune. Consultarea ar urma să aibă loc în 2017.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Premierul britanic David Cameron a pus de asemenea în discuţie principiul liberei circulație a persoanelor în spaţiul comunitar, chiar dacă studii recente au arătat că Londra a avut de câştigat în ultimii ani de pe urma imgranţilor.

David Cameron ar vrea să aducă în discuţie 'o frânare de urgenţă' a imigraţiei şi o blocare a ajutoarelor sociale pentru imigranţii veniţi din celelalte state ale Uniunii Europene.

Îmi doresc să ajung la o înţelegere echitabilă cu Marea Britanie, spune preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. La o întâlnire cu studenţii de la Univeritatea din Leuven, Belgia, el a amintit însă acestei ţări să nu este în situaţia de a-şi impune exclusiv agenda în faţa celorlalte state membre.

Juncker a ţinut totuşi să precizeze că nu îşi doreşte ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, motiv pentru care a propus Londrei să trimită la Bruxelles o listă cu nemulţumirile sale. Rezolvarea lor se poate face însă doar cu respectarea principiilor care stau la baza Uniunii Europene, a mai spus Jean Claude Juncker, care se declară un adept fervent al liberei circulaţii a muncitorilor europeni.

Nu este de altfel prima oară când preşedintele Comisiei Europene ia apărarea principiului libertăţii de mişcare.

În decembrie anul trecut, şeful executivului comunitar a atras atenţia că planurile guvernului David Cameron de limitare a imigraţiei îi stigmatizează pe est-europeni.

El a criticat dur mentalitatea prin care românii şi bulgarii ar fi consideraţi infractori, un paradox într-o ţară care a pledat mereu pentru extinderea Uniunii Europene.