Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

15 Iunie 2011
Vizualizari: 2425
Comentează add

Autorităţile britanice intenţionează să separe clar sectorul de investiţii de cel al depozitelor, în aşa fel încât economiile britanicilor să nu fie puse în pericol în cazul unei noi crize.

Marea Britanie îşi reformează sistemul bancar

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Marea Britanie îşi reformează sistemul bancar. Foto: Reuters.

În Marea Britanie, guvernul se pregăteşte de noi măsuri pentru reforma sistemului bancar.

Autorităţile intenţionează să separe clar sectorul de investiţii de cel al depozitelor, în aşa fel încât economiile britanicilor să nu fie puse în pericol în cazul unei noi crize. 

Decizia ministrului de finanţe de a împărţi sectorul bancar în două părţi independente a fost luată în urma recomandărilor făcute de o comisie condusă de economistul Sir John Vickers. 

"Plătitorii de taxe nu ar trebui să fie responsabili pentru activitatea băncilor. De aceea e nevoie de reforme pentru a ne asigura că pe viitor băncile vor fi capabile să-şi acopere pierderile şi eliminarea lor de pe piaţă în cazul în care nu reuşesc va fi mai facilă", a declarat John Vickers. 

Prin separarea sectorului de investiţii de cel destinat depozitelor, autorităţile speră să limiteze în cazul unei noi crize pierderile suferite de populaţie.

Astfel, dacă o bancă va face investiţii care se vor dovedi nerentabile, nu va mai putea acoperi pierderile cu ajutorul banilor proveniţi din depozite şi dacă nu va reuşi să se redreseze pe cont propriu, departamentul de investiţii va fi lăsat să intre în faliment.

O altă măsură aflată în vizorul ministerului de finanţe se referă la capitalul lichid pe care băncile trebuie să-l deţină.

Standardul internaţional este 7% din totalul investiţiilor, însă raportul Comisiei Vickers sugerează că procentul ar trebui să fie de 10%, cifră pe care, spun surse din cadrul guvernului, ministrul britanic de finanţe, George Osborne, ar agrea-o.

Bancherii au păreri împărţite în privinţa eficienţei acestor măsuri 

"Membrii noştri au opinii diferite şi nu e deloc surprinzător să se întâmple aşa, pentru că aceste măsuri vor avea efecte diverse. Toată lumea este de acord că depozitele private trebuie protejate în eventualitatea unei noi crize, dar trebuie să vedem dacă aceste măsuri corespund standardelor internaţionale, de aceea băncile doresc să poarte o serie de discuţii cu ministerul pe această temă", a declarat Angela Knight, reprezentanta Asociaţiei Bancherilor din Marea Britanie. 

Deşi măsurile au scopul de a proteja populaţia, unul din efectele imediate pe care le va avea punerea lor în practică va fi majorarea costurilor, e de părere analistul bancar Ralph Silva. 

"Preţul produselor bancare va creşte, vom începe să dăm bani pentru administrarea conturilor curente şi pentru o mulţime de alte servicii care până acum erau gratuite. Va fi imposibil să evităm acest lucru, pentru că băncile vor trebui să-şi acopere costurile cumva. Vorbim de o majorare a tarifelor de până la 15%, care până la urmă poate reprezenta un preţ corect dacă depozitele bancare vor fi garantate", spune Ralph Silva. 

Măsurile pregătite de ministerul de finanţe vin la doar câteva luni după ce guvernul de la Londra le-a impus băncilor o majorare a taxelor pe care trebuie să le plătească pentru active.

Astfel, dacă până anul trecut, băncile plăteau taxe în valoare de 1,7 miliarde de lire sterline, pe viitor suma totală va fi cu circa 800 de milioane de lire mai mare.


Etichete Marea Britaniesistem bancarreformăGeorge Osborne

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live