Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL VOSTRU... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

18 Octombrie 2014
Vizualizari: 740
Comentează add

Taxele și bursele studențești diferă mult, de la ţară la ţară, în Europa – relevă un Raport dat publicităţii, vineri, de Comisia Europeană.

Marea Britanie, "cele mai mari taxe din Europa pentru studenți" Marea Britanie, "cele mai mari taxe din Europa pentru studenți" - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Euranet Plus.

Reţeaua „Eurydice” a Comisiei Europene publică, în fiecare an, un Raport care analizează situaţia din învăţământul superior din punct de vedere al taxelor aplicate studenților și a sistemelor de sprijinire a acestora, prin burse sau împrumuturi.

Documentul compară date culese din 33 de țări europene, adică statele membre ale Uniunii plus alte 5 din afara ei.

Raportul publicat, vineri, la Bruxelles, care conţine situaţia din anul şcolar 2014-2015, arată că valorile taxelor de școlarizare, ale burselor și împrumuturilor acordate studenților continuă să difere mult în Europa.

Audio: Marea Britanie, "cele mai mari taxe din Europa pentru studenți".

Cele mai mari taxe se practică, în continuare, în Marea Britanie, care şi-a sistematizat major, în urmă cu doi ani, învățământul superior, introducând un model unic în Europa, şi anume: studenţii au posibilitatea de a cere statului un împrumut, pe care încep să-l achite după absolvirea facultăţii, atunci când tinerii reuşesc să ajungă la un anumit nivel al salariului, care să le permită acest lucru. Desigur, există anumite condiţii pe care viitorii studenţi trebuie să le îndeplinească pentru a obţine un astfel de împrumut.

Taxe relativ mari plătesc studenții din Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Olanda și Slovenia, iar acestea trebuie plătite înaintea începerii studiilor.

La polul diametral opus se află Germania - singura țară europeană care a eliminat toate taxele pentru studenţi, chiar dacă le introdusese în 2007.

Alte state au ales să lege taxarea de rezultatele la învăţătură ale studenţilor. Astfel, în Estonia plătesc taxe doar acei studenți care nu îşi iau toate examenele.

În mod similar, există o relaţie între taxele de studii şi rezultatele la învățătură și în alte țări europene, între care Republica Cehă, Spania, Croația, Ungaria, Austria, Polonia și Slovacia.

În schimb, un număr destul mic de studenți europeni beneficiază de sprijin sub formă de burse.

În general, sistemele de învăţământ, combină bursele sociale cu cele de merit.
Împrumuturile acordate studenților, subvenționate din fonduri publice, au un rol semnificativ în sprijinirea lor, în aproximativ jumătate din țările cuprinse în raport.

În mod similar, tot în aproximativ jumătate dintre state, ajutoarele depind de condiţiile familiale generale, ele nefiind sub forma unor plăți directe către studenți, ci de avantaje fiscale pentru părinți sau de alocații de familie.


Etichete Uniunea EuropeanăEuranet PlusComisia EuropeanătaxebursestudențiraportEurydice

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live