Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Luni, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Carmen Gavrilă

4 Februarie 2011
Vizualizari: 1871
Comentează add

Oamenii strânşi în piaţa Tahrir, din Cairo fac un un zgomot infernal. Ei strigă "Azi e ultima zi, Mubarak, pleacă!", dar şi "Mubarak pleacă, noi rămânem".

Manifestaţie de amploare la Cairo

carmen-gavrila

Protest îndreptat împotriva regimului condus de Hosni Mubarak. Foto: Reuters.

În piaţa Tahrir, din Cairo este un zgomot infernal, oamenii strigă, oamenii ţipă "Azi e ultima zi, Mubarak, pleacă!", "Mubarak pleacă, noi rămânem".

Deşi văd numai un colţ al pieţei, mi se pare că sunt mii, dacă nu zeci de mii de oameni. Mult mai mulţi decât de obicei.

Posibil să se ajungă, ba chiar să de depăşească numărul de marţi, de la mitingul de marţi, pentru că acum, că s-a încheiat slujba musulmană, oamenii care s-au rugat în alte părţi decât în Piaţa Tahrir, în Piaţa Libertăţii, sunt aşteptaţi şi ei să vină aici.

Este un dispozitiv de securitate cum nu am mai văzut până astăzi. Mi se pare că numărul de soldaţi, cel puţin s-a dublat.

Interesant este că dimineaţă a venit aici să inspecteze trupele însuşi ministrul apărării şi un grup de comandanţi militari, ceea ce le-a dat un sentiment de siguranţă protestatarilor cu care am vorbit.

Ei speră că poate astăzi nu se va întâmpla totuşi ce s-a întâmplat în zilele trecute, dar totul se poate răsturna dintr-o clipă în alta.

Pe margine sunt şi susţinători ai preşedintelui într-un număr ceva mai mic decât zilele trecute şi mai puţin agresivi, deşi fac schimburi de sloganuri cu masa de protestatari, cu protestatarii care se află la marginea pieţei.

Aruncă unii în alţii cu sloganuri

Deocamdată, să sperăm că numai la atât se va rămâne, nu se va ajunge la pietre şi la arme albe, cum s-a întâmplat chiar şi ieri.

Protestatarii spuneau că vor încerca să ajungă până sub ferestrele Palatului Prezidenţial.

Din ce am înţeles, ar fi nişte măsuri în plus, pentru că acolo oricum sunt o grămadă de instituţii militare în zonă, deci e foarte simplu să ajungă soldaţi.

În schimb, soldaţii de aici par a fi fost aduşi din altă parte, sunt foarte mulţi foarte tineri şi care par a fi foarte prietenoşi cu protestatarii.

Câţiva dintre protestatari mi-au spus că s-ar putea să renunţe la plan ca să nu-i provoace pe susţinătorii preşedintelui Mubarak şi să nu se întâmple vărsarea de sânge din zilele trecute.

Preşedintele Mubarak a repetat într-un interviu că nu vrea să renunţe imediat la putere pentru a evita haosul care ar urma.

Cu toate că în Piaţa Tahrir sunt proteste, ele sunt paşnice, oamenii zâmbesc în timp ce strigă.

Cred că haosul la care se referea preşedintele egiptean este tema preferată, respectiv spaima pe care o au inoculată foarte mulţi egipteni de "Frăţia Musulmană" care, de altfel, s-a şi manifestat, cel mai coerent a fost, pare să aibă un liant foarte bun cu piaţa Tahrir, cu protestatarii şi sunt într-adevăr o forţă de temut pe viitor.

În cazul în care vor exista alegeri libere, îmi spuneau mai mulţi oameni cu care am vorbit aici, în piaţă, că ar putea aduna 25-30% din voturi, dacă nu mai mult, însă deocamdată, Frăţia Musulmană, pe parcursul protestelor, nu şi-a arătat faţa radicală, ci pe cea reformistă, în condiţiile în care în interiorul mişcării sunt aceste două mari curente.


Etichete Corespondenţe din EgiptEgiptmanifestaremişcări de stradărevoltă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live