Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

15 August 2017
Vizualizari: 609
Comentează add

Unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Transilvania este Nicula, locul unde se adună, de Sfânta Marie Mare, mii de credincioşi - ortodocşi şi greco-catolici.

Manifestări religioase de Sfânta Maria

radiojurnal

Adormirea Maicii Domnului la mănăstirea Nicula. Foto: Captură youtube.

Unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Transilvania este Nicula, locul unde se adună, an de an, de Sfânta Marie Mare, mii de credincioşi - ortodocşi şi greco-catolici.

Credincioşii vin sa se roage la  icoana Fecioarei Maria, care a lăcrimat acum 300 de ani şi despre care se crede că face minuni. Pelerinajul a început de ieri, pe drumul dintre Gherla şi Micula, iar astăzi vor avea loc slujbele dedicate marii sărbători. Relatează corespondentul RRA, Claudiu Pădurean.

Reporter: Unii dintre pelerinii de la Nicula merg la Biserica parohială greco-catolică din sat, unde liturghia va fi oficiată de episcopul român unit, Florentin Crihălmeanu.
Florentin Crihălmeanu: Am venit la tradiţionalul pelerinaj al greco-catolicilor, are o tradiţie considerabilă. Suntem în condiţiile în care suntem. Mănăstirea greco-catolică a fost luată în 1948. Nu a fost retrocedată şi noi ne-am retras, aş zice aşa, aici, la această biserică din sat.

Reporter: Alţi pelerini merg la vechea mănăstire greco-catolică de pe dealul din apropiere de Nicula, folosită în prezent de ortodocşi. Acolo va fi oficiată o liturghie care va fi condusă de mitropolitul ortodox al Clujului, Înalt Preasfinţia Sa Andrei Andreicuţ, de de mitropolitul ortodox al Europei Occidentale şi Meridionale, Înalt Preasfinţia Sa Iosif, de mitropolitul ortodox ucrainean  de Zaporozhye şi Melitopol, Înalt Preasfinţia Sa Luca şi de Preasfinţia Sa Emilian Crişanul, Episcop vicar al Aradului. Oamenii care s-au strâns la Nicula au venit să se roage pentru pace şi sănătate.

-: Ca şi în fiecare an fiind din Gherla şi fiind un loc sfânt, consider că e bine pentru mine, pentru familia mea, pentru toţi care suntem aici de fapt.

Reporter: Pelerinii sunt atraşi la Nicula de o icoană a Fecioarei Maria cu pruncul Iisus, pictat de preotul ortodox Luca din Iclod, în 1681. Această icoană ar fi lăcrimat în 1699. În 1928, Papa Pius al XI-lea a acordat Bisericii greco-catolice de la Nicula, statutul de Sanctuar Marian. În jurul acestei biserii a fost creată, în 1936, o mănăstire baziliană, însă în 1948, călugării greco-catolici au fost arestaţi, iar comuniştii au dat mănăstirea Bisericii Ortodoxe Române.

Realizator: În judeţul Suceava, credincioşii ortodocşi participă la hramul Mănăstirii Putna, iar cei catolici merg în pelerinaj la Sanctuarul de la Cacica. Mari manifestări religioase vor avea loc şi la Sâmbăta de Sus, în judeţul Braşov, şi la Mânăstirea gorjeană Tismana.


Etichete pelerinajTransilvaniaNiculaSfânta Marie Marecredincioşi ortodocşigreco-catolici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live